Een Hypotheek zonder vast contract

Hoe regel je een hypotheek zonder vast contract?

Een hypotheek zonder vast contract lijkt lastig te regelen. Een bank wil immers de garantie dat je gedurende de periode dat de hypotheek loopt kunt voldoen aan de maandelijkse lasten. Toch zijn er ook voor een werknemer zonder vast contract, een flexwerker of ZZP‘er mogelijkheden om een hypotheek te krijgen.

Minder vaak een vast contract

Een vast contract krijgen bij een bedrijf is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Er wordt door bedrijven vaak gewerkt met contracten voor bepaalde tijd of uitzendcontracten. Als uitzendkracht doorloop je daarbij een fasensysteem; A, B, en C. Zolang je geen 78 weken hebt gewerkt voor een en hetzelfde uitzendbureau, zit je in Fase A. In deze fase maakt het niet uit hoeveel uitzendovereenkomsten je krijgt. Heb je 78 weken gewerkt voor hetzelfde uitzendbureau, dan kom je in Fase B en krijg je maximaal 6 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd over een periode van 4 jaar. Fase C houdt in dat je een contract voor onbepaalde tijd krijgt. Omdat bedrijven graag werken met een flexwerker of geen vast contract aanbieden, en er zo dus jaren voorbij kunnen gaan voor je een vast contract krijgt, zou dit betekenen dat je nauwelijks een hypotheek kunt afsluiten. Gelukkig is dit niet het geval. Hoewel een hypotheekverstrekker zeker garanties wil, hoeft een hypotheek zonder vast contract geen belemmering te zijn.

De Arbeidsmarktscan

Arbeidsmarktscan wordt via hypotheekadviseurs en  uitzendbureaus (Perspectief Verklaring) ingezet om flexwerkers en mensen met tijdelijke contracten eerder in aanmerking te laten komen voor een hypotheek. Daarbij kijken we naar de kans dat iemand nu en in de komende jaren aan het werk blijft. Op basis van beroep, opleiding en regio kunnen we valide uitspraken doen over ieders kansen op de arbeidsmarkt. Wanneer iemand goede tot zeer goede kansen op de arbeidsmarkt heeft en de gemiddelde verwachte zoekduur naar ander werk bij werkloosheid korter is dan vijf maanden, zal er een positief advies gegeven worden vanuit de Arbeidsmarktscan.

  • Hypotheek op basis van toekomst verwachting
  • Opleiding
  • Werkeloosheid cijfers
  • Regio
  • Dus op basis van kansen!! meer weten maak snel een vrijblijvende afspraak

Hypotheek zonder vast contract: hoe werkt het voor bij een tijdelijk contract?

Een bank of geldverstrekker wil dus zekerheid. Vooral over jouw financiën en de wetenschap dat je de hypotheeklasten gedurende de looptijd kunt blijven betalen. Je zult dus altijd een indicatie moeten geven over je inkomen. Werk je in loondienst op basis van een tijdelijk contract? Vraag je baas om een intentieverklaring in te vullen. Hiermee kan de werkgever duidelijk aangeven dat je na het aflopen van je huidige tijdelijke contract een vaste aanstelling krijgt. Dit geldt alleen wanneer je ook echt een vast contract krijgt en niet ter overbrugging opnieuw een tijdelijk contract. Verder staat in deze intentieverklaring ook dat de vaste aanstelling afhankelijk is van jouw functioneren als werknemer en de economische omstandigheden, omdat die van invloed kunnen zijn op de toekomst van het bedrijf.

Hypotheek zonder vast contract: hoe zit het met flexwerkers?

Indien je van de baas geen intentieverklaring krijgt, dan beschouwt een hypotheekverstrekker je als flexwerker. Dit ben je ook wanneer je op oproepbasis werkt via een uitzend- of detacheringsbureau. Ook in dit geval kun je een hypotheek afsluiten maar kan het zijn dat de bank niet de hele woningwaarde toekent, maar bijvoorbeeld 80 of 85 procent ervan. In dat geval zul je de rest zelf bij moeten leggen. Overigens moet je ook hier informatie aanleveren over je inkomenssituatie door recente salarisstrookjes aan te leveren en jaaropgaven van de afgelopen jaren. Hiermee kun je aantonen dat je een stabiel inkomen hebt.

Hypotheek zonder vast inkomen: hoe werkt het voor ZZP’ers?

Wanneer je als ZZP’er een hypotheek aanvraagt, dan zal de bank grondig onderzoek doen naar jouw financiële situatie. Het is immers lastiger om het toetsingsinkomen vast te stellen omdat de inkomsten als ZZP’er wisselen. Afhankelijk van hoe lang je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer, moet je daarom ook een financieel beeld geven van de onderneming. Ben je nog maar net voor jezelf begonnen of in elk geval minder dan 3 jaar actief, dan zijn er mogelijk weinig financiële gegevens beschikbaar. In dat geval zal de hypotheekverstrekker ook inkomsten uit loondienst meetellen in de laatste drie kalenderjaren. Op basis hiervan wordt het toetsingsinkomen en een hypotheekbedrag vastgesteld.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel? Stel ze hier:


Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen