Stappenplan huis kopen


Stappenplan om een te huis kopen

Je eerste huis kopen? Een woning kopen, dat brengt natuurlijk heel wat regelwerk met zich mee. Wil je goed voorbereid aan de slag je eerste huis kopen? Met onderstaand stappenplan om een huis te kopen word je perfect klaargestoomd en mis je geen enkele afslag. Dankzij de komende acht stappen in dit stappenplan om een huis te kopen zit jij hopelijk binnenkort op de bank in je nieuwe woning!


1. Breng je woonwensen in kaart


Bij een eerste huis kopen start je met het in kaart brengen van je woonwensen. Ga je voor een appartement, een hoekwoning of toch een vrijstaande bungalow? Wil je een tuin en zoek je een kindvriendelijke buurt? Verhuis je dolgraag naar een nieuwbouwhuis of gaat je voorkeur uit naar bestaande bouw?


2. Plan een gesprek bij een financieel adviseur voor hypotheekadvies


Is het duidelijk wat je woonwensen zijn? Bespreek vooral je wensen met een hypotheekadviseur. De Hypotheekadviseur onderzoekt wat je kan lenen om je woonwensen te realiseren. De maximale hypotheek wordt grotendeels gebaseerd op basis van je inkomen en eventueel ook het salaris van je partner. Mogelijk is je financiële ruimte te vergroten dankzij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de Starterslening. Bovendien mag je vaak ook extra geld lenen wanneer je besluit een woning te verduurzamen.


3. Reageer op de woning en maak een afspraak voor een bezichtiging


Het reageren op woningen kan je zelf doen, maar een aankoopmakelaar inschakelen behoort ook tot de mogelijkheden. Een aankoopmakelaar is mogelijk interessant voor jou, want deze kent de woningmarkt als geen ander. Bovendien kan een aankoopmakelaar je ook helpen bij de onderhandelingen. Wanneer hij of zij scherp weet te onderhandelen, is een aankoopmakelaar de investering absoluut waard.


4. Breng een bod uit en onderhandel met de verkopende partij


Heb je (online) een huis gevonden waar je blij van wordt en past binnen je financiële plaatje? Ga langs om het huis te bezichtigen en bij voldoende enthousiasme breng je een bod uit op de woning. Het uitbrengen van een bod kan je ook doen met behulp van eerdergenoemde aankoopmakelaar. Denk ook aan de ontbindende voorwaarden (hierbij dek je jezelf in om in bepaalde situaties van de aankoop af te zien), voorbehoud van financiering, de bouwkundige keuring en natuurlijk ook het moment waarop de woning aan je wordt opgeleverd.


5. Teken een voorlopig koopcontract


Ben je met de verkopende partij tot een mondelinge overeenkomst gekomen? De hoogste tijd om een voorlopig koopcontract te ondertekenen! Dit contract wordt opgesteld door de verkoopmakelaar. Na ondertekening gaat er een bedenktermijn in van drie dagen. Binnen deze drie dagen is het altijd mogelijk om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien.


6. Regel een bouwkundige keuring


Zodra het voorlopig koopcontract door de verkoper en koper is ondertekend, kan je een aantal andere zaken in gang gaan zetten. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren om zeker te weten dat je geen kat in de zak koopt. Dit is niet voor elke hypotheekverstrekker een vereiste, maar wel handig om te doen. Tip: neem de bouwkundige keuring op in de ontbindende voorwaarden. Er is namelijk niet altijd voldoende tijd om een bouwkundige keuring uit te voeren vóór het uitbrengen van een bod. Om die reden wordt de bouwkundige keuring vaak uitgevoerd ná ondertekening van het voorlopig koopcontract.


7. Regel je hypotheek en taxatie


Heb je een hypotheek nodig om de aankoop van je eerste huis te financieren? Dan is een taxatie bijna altijd verplicht. Hierbij wordt de waarde van de woning bepaald. Heb je de woning gekocht met een aankoopmakelaar, dan wordt de taxatie voor je geregeld. In alle andere gevallen dien je zelf op zoek te gaan naar een geschikte taxateur. Verder regel je ook de hypotheek waarbij je kiest uit verschillende hypotheekvormen. Voor hypotheekadvies op maat raden wij je aan om altijd langs te gaan bij een ervaren hypotheekadviseur.


8. Ga langs de notaris en ontvang de sleutels van je nieuwe huis!


Zodra de financiering van je nieuwe huis rond is, plan je in overleg met de verkopende partij en notaris de datum voor sleuteloverdracht. Op die dag doe je met elkaar een inspectieronde en neem je ook de meterstanden op. Vervolgens ga je gezamenlijk naar de notaris voor het tekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte. Zodra er is getekend, ben jij eigenaar van je nieuwe woning!


Kom langs voor hypotheekadvies

Je eerste huis kopen? Met bovenstaand stappenplan verzeker jij je van de juiste volgorde. Nieuwsgierig naar je financiële mogelijkheden bij een eerste huis kopen? Kom langs voor hypotheekadvies en laat je bijstaan door een financieel specialist.

Maak een afspraak bij 1 van onze vestigingen.