je bent voor jezelf begonnen en wil een huis kopen
10 maart 2018 

je bent voor jezelf begonnen en wil een huis kopen

Huis kopen als zzp’er

Zelfstandig ondernemer en de wens om een huis te kopen

In Nederland is een eigen huis kopen in plaats van huren al sinds jaren gebruikelijk. Het gevoel van je eigen stek en onafhankelijkheid. Daarnaast is kopen op maandbasis vaak goedkoper dan huren: er is nauwelijks een middensegment en de betaalbare sociale sector is vaak niet toegankelijk. Maar er zijn in Nederland ook steeds meer mensen werkzaam als zelfstandig ondernemer, zonder de zekerheid van een vast maandelijks inkomen. Is het voor hen ook mogelijk om een eigen huis te kopen?

Krijg ik als zelfstandige een hypotheek

Nederland telt inmiddels meer dan een miljoen zzp’ers die in allerlei bedrijfstakken werkzaam zijn. Het is aantrekkelijk om niet meer van vaste werkgevers en verplichtingen afhankelijk zijn. Maar het nadeel is, dat hier geen vaste loonstrook meer aan vasthangt. Dan kan het moeilijker worden om een hypotheek te krijgen. Toch willen ook zelfstandig ondernemers vaak een eigen huis kopen. Gelukkig zijn er ook voor hen genoeg mogelijkheden.

Laat zien dat je succes hebt

Wil je als ondernemer een huis kopen en voor een hypotheek in aanmerking komen? Dan moet je in de eerste plaats laten zien dat je bedrijf het goed doet. Daartoe kun je met behulp van de jaarstukken laten zien wat de gemiddelde nettowinst over de afgelopen jaren is geweest. De maximale hoogte van de hypotheek kan dan door hypotheekverstrekkers worden berekend. Dit is een percentage van deze winst. Dit percentage kan tot 100% oplopen als je meer dan drie jaar actief bent als zzp’er. Er is hierbij een addertje onder het gras: als je inkomsten in het laatste jaar lager waren, worden deze in plaats van het gemiddelde gebruikt. Maar op deze manier kun je zien wat je aan hypotheek kunt krijgen.

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om een hypotheek te krijgen met Nationale Hypotheek Garantie. Wil je een huis kopen, biedt dit extra zekerheid. Zelfs als je pas sinds een jaar in een zzp verband werkt, is dit mogelijk. Wel worden dan je inkomsten uit de afgelopen drie jaar meegerekend voor deze hypotheek. Als je in die tijd minder hebt verdiend dan nu als ondernemer, heeft dit gevolgen voor je hypotheek.

Meer informatie

Je hoeft je dus als zzp’er gelukkig geen zorgen te maken over het kopen van een huis. Veel hypotheekverstrekkers bieden mogelijkheden, en zelfs een hypotheek met NHG is haalbaar. Zoals je ziet zijn er ook voor zzp’ers genoeg opties om een huis te kopen. Als je na enkele jaren kunt aantonen dat je zaak goed loopt, kun je zelfs een hypotheek met NHG krijgen. Je hypotheekverstrekker zal je graag vrijblijvende informatie bieden als je hier meer over wilt weten.

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen