10 Starterhypotheek tips

Het is al lang bekend dat het voor starters moeilijk is om voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt. Er staan bijvoorbeeld minder starterswoningen te koop en de huizenprijzen blijven stijgen. Hoe kom je als starter aan je droomhuis? Hypadvies.nl biedt 10 tips voor nieuwkomers.


1. Bepaal of je in aanmerking komt voor een starterslening.

Veel gemeenten in Nederland verstrekken een starterslening, waarmee het gat tussen de aankoopprijs van de woning en de hypotheek wordt overbrugd. Zo kun je net wat extra lenen voor je droomhuis. De eerste drie jaar zijn er geen maandelijkse betalingen op de starterslening. Op de website van SVN kun je zien of jouw gemeente een starterslening aanbiedt.

2. Informeer naar de nieuwe startershypotheek.

Deze hypotheek heeft een langere looptijd, waardoor de maandlasten lager zijn.

3. Denk aan de aflossing.

In sommige gevallen kan het kiezen een lagere aflossing voor de eerste renteperiode van bv. 5 jaar voor 50% aflossing in plaats van 100% je geld besparen op de maandelijkse betalingen. Houd er echter rekening mee dat dit nadelen heeft (aftrek zit bijvoorbeeld tijdelijk in box3), dus laat je altijd goed adviseren.

4. Doe een fiscaal aftrekbaar schenkingsverzoek.

Misschien zijn je ouders bereid een donatie te doen om je te helpen dat ene huis te betalen. Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een eenmalige belastingvrije schenking van maximaal € 28947. (in 2023).

5. Implementeer energiebesparende maatregelen.

Onder bepaalde voorwaarden zullen meerdere kredietverstrekkers energiebesparende voorzieningen financieren door middel van hypotheken. Dit mag tot 106 procent (i.p.v. 100 procent) van de woningwaarde. Zo kunnen hybride ketels, isolatie, dubbele beglazing of zonnepanelen je helpen bij het verkrijgen van een grotere hypotheek. Het geld moet worden besteed aan aantoonbare energiebesparende maatregelen. Het is verstandig om met een hypotheekadviseur te overleggen over je mogelijkheden.

6. Vraag een hypotheek aan met NHG.

Koop je een woning tot € 405.000,- of € 429300 (in 2023) incl. energiebesparende maatregelen dan kom je in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je krijgt dan rentekorting, waardoor je maandlasten lager zijn. Je betaalt eenmalig 0,6% van het hypotheekbedrag. Door de lagere rente kun je dit echter snel terugverdienen.

7. Kijk verder dan de stedelijke kernen van grote steden.

Vooral in de grote steden is er schaarste aan starterswoningen en stijgen de huizenprijzen. In een kleinere gemeente of aan de rand van een stad vind je vaak veel grotere woningen voor een lagere prijs.

8. Zoek een hypotheekverstrekker die met je wil samenwerken.

Veel factoren kunnen het verkrijgen van een hypotheek moeilijker maken. Bijvoorbeeld als zzp'er of flexwerker. Gelukkig versoepelen steeds meer kredietverstrekkers hun kredietbeleid op dit gebied. Vraag advies aan een onafhankelijk hypotheekadviseur. Hij of zij kan voor je op zoek naar een lening met gunstige voorwaarden.

9. Houd je aan je budget

Laat je niet meeslepen door de gekte van de huizenmarkt en houd je aan je budget. Wanneer je je droomhuis vindt, kan het erg verleidelijk zijn om duizenden euro's te veel te betalen. Onthoud dat het opgebruiken van al je spaargeld of een maandlast die eigenlijk te hoog voor je is, je in de problemen kan brengen.

10. Schakel een goede Aankoopmakelaar in.

Wil je een onafhankelijk hypotheekadviseur spreken? Plan dan een afspraak in bij een vestiging van Hypadvies.nl bij jou in de buurt. Het intakegesprek is altijd gratis.

Maak hier een Hypotheekafspraak en we nemen alle regelingen met je doorOver de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen