Huren of Kopen?

Kun je beter een huis huren of een woning kopen? Deze vraag wordt veelvuldig gesteld door mensen die op het punt staan te verhuizen. Hoewel elke situatie verschillend is, kun je wel concluderen dat kopen momenteel voordeliger is dan huren. Waarom dit zo is, leggen we graag aan je uit in dit artikel.

Huren of kopen: stijgende huurprijzen of dalende hypotheeklasten

Op dit moment stijgen huurprijzen de pan uit. Waar je voorheen gemakkelijk kon switchen van huurwoning, is dit de laatste jaren niet meer het geval. Zowel sociale huurwoningen als huurwoningen in de particuliere sector worden alleen maar duurder. De hypotheeklasten liggen momenteel veel lager dan de gemiddelde huurprijzen. Huren in de particuliere is soms wel tweemaal zo duur als een hypotheek voor een koopwoning. Bovendien spaar je met een koopwoning door middel van aflossing, terwijl je met een huurwoning niets opbouwt.

Huren of kopen als beginner op de woningmarkt

Als starter is het beter om nu te kopen in plaats van een woning te huren. Particulier huren is ontzettend duur en bovendien is het huuraanbod slechts gering. Je krijgt niet heel eenvoudig een huurwoning toegewezen en bovendien moet je net als bij een koopwoning aan allerlei eisen voldoen. De krapte op de woningmarkt neemt alleen maar toe en dus is het aan te raden om nu een woning te kopen. De rente is nu nog laag, dus grijp je kans. Hoe geringer het woningaanbod, hoe sneller de prijzen van koopwoningen stijgen. Woon je niet naar tevredenheid in je huidige koopwoning? Maak je geen zorgen, want een koopwoning is in deze periode altijd snel verkocht.

Huren of kopen als startende ondernemer

Voorheen moest je als zzp‘er minimaal 3 jaar actief zijn met je bedrijf om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Dit is sinds een aantal jaren niet meer het geval. Tegenwoordig kun je ook al met minimaal 1 jaar als zzp’er of mkb’er én een accountantsverklaring een huis kopen. Uiteraard wordt het nog gemakkelijker als je partner een (tijdelijk of vast) arbeidscontract heeft bij zijn of haar werkgever. Laat je jaarcijfers eens berekenen door een financieel adviseur en ontdek wat jij kunt lenen met je huidige inkomen.

Maak een afspraak met Hypadvies

Wil jij een huis huren of kopen en hierover worden geïnformeerd door een expert? Maak dan een afspraak met een onafhankelijk hypotheekadviseur van Hypadvies. Deze kan jou niet alleen alles vertellen over de huurstijging van de afgelopen tijd, maar je ook volledig informeren en adviseren als het gaat om het financieren van een (eerste) koopwoning. Kom daarom langs en maak een afspraak. Je weet dan direct waar je aan toe bent en of je beter kunt kopen of huren.

 

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Mara
Door

Mara

op 03 Jul 2020

Het is tegenwoordig niet makkelijk om een huis te kopen als starter. In mijn omgeving huurt men ook vaak in het begin. Advies inwinnen over je eigen mogelijkheden is ook altijd verstandig. Dit ga ik binnenkort ook doen.

Reactie plaatsen