Wanneer is een koop huis bindend?

Wanneer is een koop huis bindend?

Het kopen van een huis is voor veel mensen de grootste uitgave die zij ooit in hun leven doen. Het is dus logisch dat je hier secuur te werk gaat en een weloverwogen, zekere keuze wilt maken. Door omstandigheden kan het echter mogelijk zijn dat je toch terug wilt komen op jouw beslissing om een huis te kopen. Kan dat? En wanneer wel en niet? In het verleden is er nogal wat onduidelijkheid geweest over wanneer de koop van een huis bindend was. Dankzij een uitspraak van de Hoge Raad, is er al enkele jaren duidelijkheid hieromtrent. Dit is wat je moet weten.

Een mondelinge overeenkomst is niet langer bindend

Bij veel overeenkomsten geldt dat ook een mondelinge overeenkomst bindend is. Bij de koop van een huis is dat niet meer zo. Nog niet zo lang geleden gold ook dat een mondelinge overeenkomst een geldige overeenkomst was. Dit zorgde echter voor problemen. Hoe is bij een conflict namelijk een mondelinge overeenkomst te bewijzen? Zo’n tien jaar terug deed de Rechtbank in Breda uitspraak. De uitspraak in een zaak over een teruggetrokken koper die een mondelinge toezegging had gedaan, was dat een mondelinge overeenkomst niet bindend was. De uitspraak is enige tijd later voorgelegd aan de Hoge Raad en vervolgens door de Hoge Raad bekrachtigd. Vanaf dat moment gold dat mondelinge overeenkomsten bij het kopen van een huis niet langer bindend zijn.

Ook een schriftelijke overeenkomst is niet direct bindend

Doe je een bod op een huis en wordt jouw bod geaccepteerd, dan is het om de afspraak bindend te maken verstandig om dit direct vast te laten leggen. Het is wel goed om te weten dat zelfs een schriftelijke overeenkomst ook niet bindend is. Wil je de afspraak direct bindend maken, dan is hier een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst voor nodig. Na het overeenkomen van de prijs en eventuele bijkomende afspraken, is het dus zaak om de gemaakte afspraken vast te leggen in een koopovereenkomst die zowel door jou als koper als door de verkoper wordt getekend. Gebeurt dit niet, dan is de overeenkomst nog steeds niet bindend en zou dit voor problemen kunnen zorgen wanneer een van de partijen van gedachten verandert.

Koper geniet extra bescherming

Het is natuurlijk een hele beslissing: het ondertekenen van een koopovereenkomst. In sommige gevallen slaat de twijfel toe nadat de handtekening is gezet. Daarom hebben kopers extra bescherming. Als koper heb je drie dagen de tijd om de overeenkomst te herroepen. Het kan zo zijn dat je na het tekenen van de koopovereenkomst ineens ergens anders je droomhuis ziet, of een vergelijkbare woning voor een veel scherpere prijs. Misschien komt er na het tekenen van de overeenkomst een gebrek aan het licht. Wat de reden ook is: je hebt drie dagen om je te bedenken na het tekenen van de overeenkomst. Dit geldt niet voor de verkoper: zodra deze de overeenkomst heeft getekend, is dit direct en onomkeerbaar bindend.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen