Staat er bij jou binnenkort een verbouwing op de planning?
Dan zijn er een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden, waaronder de financiering. Een verbouwing financieren kan nog een beste opgave zijn, zeker wanneer je hier geen verstand van hebt. Wij leggen graag aan je uit hoe dit werkt en waar je rekening mee moet houden.
Hoeveel kost een verbouwing?
Voor we het gaan hebben over de verschillende financieringsmogelijkheden kijken we eerst even naar de kosten. Want hoeveel kost een verbouwing nou eigenlijk? Dit bedrag kan heel erg uiteen lopen. Gemiddeld kost een verbouwing tussen de 5.000 en 100.000 euro. Dit is ook afhankelijk van wát je wil laten verbouwen.
Wanneer je jouw hele huis wil laten verbouwen betaal je vaak een vaste prijs per vierkante meter. Deze prijs ligt vaak tussen de 300 en 600 euro per vierkante meter.
De verschillende manieren om een verbouwing te financieren
Een verbouwing financieren kan je doen op verschillende manieren. Hieronder hebben wij deze opties voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij precies wat de mogelijkheden zijn.
Hypotheek
Om te beginnen kan je een verhoging van je huidige hypotheek aanvragen. Hiermee kan je dan de verbouwing financieren. Dit kan je doen bij een bouwdepot of door een tweede hypotheek af te sluiten op jouw woning. Let wel: je betaalt dan vaak rente. Hierdoor worden jouw maandlasten dus ook hoger.
Doorlopend krediet
Ook kan je kiezen voor een doorlopend krediet. Je krijgt dan een kredietlimiet dat je voor de verbouwing kan gebruiken. De hoogte van dit krediet is afhankelijk van onder andere de kredietverstrekker. Zo kan een kredietlimiet (het maximumbedrag) bij de ene aanbieder slechts 1500 euro zijn, en bij de ander tienduizend euro.
Wanneer je vooraf niet weet hoeveel geld je nodig hebt kan een doorlopend krediet erg handig zijn. Je betaalt overigens alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Een verbouwing financieren is dus erg handig met een doorlopend krediet.
Persoonlijke lening
Verder kan je ook kiezen voor een persoonlijke lening. Dit bedrag ontvang je dan in één keer. Je betaalt dit terug over een afgesproken periode met de lening verstrekker. De rente ligt (helaas) vaak een stuk hoger dan bij een hypotheek. Daar staat wel tegenover dat je een vast maandbedrag betaalt en de looptijd korter is.
Green loan
Ooit gehoord van een green loan? Dit zijn financieringsmogelijkheden die specifiek gericht zijn op het verduurzamen van je woningen. Denk hierbij aan het aanleggen van zonnepanelen of een warmtepomp aanschaffen. Maar ook betere glasisolatie is een manier om jouw woning te verduurzamen. Je kan dan tegen erg gunstige voorwaarden geld lenen voor zulke duurzame verbouwingen.
Eigen spaarpotje
Een verbouwing financieren kan je ook doen door je eigen spaarpotje open te breken. Hier betaal je natuurlijk ook geen rente over. Maar goed, ga wel verstandig om met jouw geld. Een verbouwing is dikwijls duurder dan je van tevoren verwacht. Hou hier dus rekening mee als je je eigen spaarpotje wil openbreken.
Verbouwing financieren: tips
Tot slot willen wij je nog een aantal tips meegeven omtrent de verbouwing en de financiering hiervan. Vergelijk meerdere financieringsbedrijven met elkaar. Lees hierbij dan ook goed de voorwaarden door. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. En leen ook niet meer geld dan dat je nodig hebt/ kan terug betalen. Op die manier voorkom je problemen