Aflossingsvrije Hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente betaalt, maar geen aflossing. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd nog steeds het volledige hypotheekbedrag moet terugbetalen. Er zijn zowel voor- als nadelen aan het kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.

Voordelen van een aflossingsvrije hypotheek:

  • Lagere maandlasten: doordat je alleen rente betaalt tijdens de looptijd van de hypotheek, zijn de maandlasten vaak lager dan bij een hypotheek met aflossing. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld tijdelijk minder inkomsten hebt of als je extra geld wilt hebben om andere dingen mee te kunnen doen.
  • Flexibiliteit: met een aflossingsvrije hypotheek heb je de mogelijkheid om tussentijds aflossing te doen zonder dat je daarvoor extra kosten hoeft te betalen. Dit geeft je dus de flexibiliteit om tussentijds aflossing te doen als je dat wilt of kunt, zonder dat je daarvoor extra kosten hoeft te maken.

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek:

  • Hogere rente: omdat je tijdens de looptijd van de hypotheek alleen rente betaalt, is de rente vaak hoger dan bij een hypotheek met aflossing. Dit betekent dat je aan het einde van de looptijd meer geld terug moet betalen dan bij een hypotheek met aflossing.
  • Hogere maandlasten aan het einde van de looptijd: aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek moet je het volledige hypotheekbedrag terugbetalen, wat vaak leidt tot hogere maandlasten. Dit kan een financiële belasting zijn als je niet genoeg geld hebt om dit te betalen.
  • Risico op negatieve aflossing: als de waarde van de woning tijdens de looptijd van de hypotheek afneemt, kan het gebeuren dat je bij verkoop van de woning minder geld terugkrijgt dan je hebt geleend. Dit heet negatieve aflossing en kan leiden tot financiële problemen als je het volledige hypotheekbedrag terug moet betalen.

Het is dus belangrijk om goed na te denken voordat je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek, maak een gratis afspraak om je goed te informeren.

Stel een vraag

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen