10 Hypotheek Tips

10 Tips bij het aanvragen van een hypotheek

Sta je op het punt om een hypotheek te sluiten voor een nieuwe woning of wil je overstappen naar een andere aanbieder? Met een handige hypotheek tip van Hypadvies trap je niet in een ongeziene valkuil en loop je geen onnodig risico. Lees onze 10 tips en kom langs voor een oriënterend gesprek.

 

Hypotheek Tip 1. Ga voor onafhankelijk hypotheekadvies

Hoewel je veel informatie kan halen van financiële vergelijkingswebsites loont het om langs te gaan bij een tussenpersoon voor onafhankelijk hypotheekadvies. Het is de beste hypotheek tip die we jou geven en je bent uiteraard van harte welkom op een van onze kantoren. Het eerste gesprek is gratis en verplicht je tot niets. Wij zijn niet gebonden aan bepaalde aanbieders en laten je daarom graag kennismaken met een groot aanbod hypotheekverstrekkers.

 

Hypotheek Tip 2. Vergelijk op basis van netto maandlasten

De hypotheek tip die nu volgt is zeker niet onbelangrijk. Hypotheken vergelijken loont alleen als je dit doet door te kijken naar de netto maandlasten. Een hypotheek bestaat namelijk uit een tweetal componenten: een rentecomponent en een aflossingscomponent. De laagste rente is echter geen garantie voor de laagste lasten. Vergelijk daarom altijd op basis van de netto maandlasten die een hypotheek met zich meebrengt.

Hypotheek Tip 3. Wel of geen overlijdensverzekering

Bij een hypotheekofferte is het belangrijk om na te gaan of de overlijdensrisicoverzekering is meegenomen in de berekening. Bereken daarom je hypotheek altijd in combinatie met een passende overlijdensverzekering. Dit levert je soms een aantrekkelijke korting op. Echter zegt dat niet dat je altijd de beste keuze hebt gemaakt. Daarom is onafhankelijk hypotheekadvies zo belangrijk. Je wilt een advies en hypotheek die volledig is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Uiteraard helpen we je daar graag bij.

 

Hypotheek Tip 4. Verlaag je hypotheekbedrag door de inzet van eigen middelen

Eigen middelen inzetten is een slimme manier om je hypotheekbedrag te verlagen. Je kan hiervoor je spaargeld gebruiken, maar een lening of gift van ouders is ook een optie. Bijkomende kosten bij het afsluiten van een hypotheek zijn niet meer mee te financieren, dus ontkomt je er niet aan om eigen middelen in te zetten. Zorg daarom voor voldoende banksaldo of bespreek de mogelijkheden voor een schenking of erfenis.

 

Hypotheek Tip 5. Vergelijk hypotheken met dezelfde looptijden

Bij het aangaan van een hypotheek is het verstandig om offertes aan te vragen bij diverse hypotheekaanbieders. Bij het vergelijken is het belangrijk dat op elke offerte dezelfde looptijd vermeld staat. Maandlasten verschillen nogal fors als je met verschillende looptijden werkt en deze met elkaar vergelijkt. Uiteraard vertellen we je hier graag meer over tijdens het hypotheekadvies door een van onze adviseurs.

Hypotheek Tip 6. Overwaarde loont

Overwaarde loont, dat is de volgende hypotheek tip die wij je geven. Hoe hoger de overwaarde van je huidige woning, hoe minder risico een bank of financieringsmaatschappij loopt. De overwaarde die overblijft na het aflossen van je oude hypotheek leg je in bij de aankoop van je nieuwe woning waardoor je extra profiteert van de renteaftrek.

 

Hypotheek Tip 7. Een korte of lange rentevaste periode

Een korte rentevaste periode klinkt aantrekkelijk vanwege de lage rente, maar je weet nooit wat er na dat jaar gebeurt. De rente kan zomaar weer gaan stijgen. Bovendien worden er ook elke keer kosten in rekening gebracht bij het oversluiten van een hypotheek. Het is wellicht interessanter om de hypotheekrente voor langere periode vast te zetten, zeker nu de rente historisch laag is. Zijn er op korte termijn verhuisplannen? Dan is het wellicht beter om te kiezen voor een korte rentevaste periode.

 

Hypotheek Tip 8. Verhoog je hypotheek voor het financieren van een verbouwing

Het verhogen van je hypotheek is interessant als je verbouwplannen hebt. Kan je geld lenen voor een verbouwing op basis van de waarde van je woning? Dan doe je dit tegen gunstige rentecondities. Het is natuurlijk ook mogelijk om fiscaal gunstig geld te lenen, bijvoorbeeld via een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Onder bepaalde voorwaarden is de rente ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

Hypotheek Tip 9. Kies voor een hypotheek met NHG

Een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is aantrekkelijk omdat je financiële risico’s afdekt of voorkomt. Je geeft je geldverstrekker hiermee de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege een echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of een overlijden. Informeer geheel vrijblijvend tijdens een hypotheekadvies gesprek bij Hypadvies naar de voorwaarden van een NHG-hypotheek.

 

Hypotheek Tip 10. Boete bij oversluiten

Wil je je huidige hypotheek oversluiten en overstappen naar een andere aanbieder vanwege de lage rente? Ga altijd met een hypotheekadviseur om tafel zitten om te kijken wat voor jou goed uitpakt. Bij tussentijds overstappen betaal je vaak een boete, maar kijk vooral ook naar de financiële consequenties gedurende de volledige looptijd. Je totale financiële voordeel valt wellicht gunstiger uit dan het geld dat je kwijt bent bij het oversluiten van je hypotheek.
Naar boven

Hypotheek Tips


Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 01 Oct 2019

Wanneer je inderdaad plannen hebt om je huis te verbouwen is het slim om je hypotheek te verhogen. Het zijn punten waar je goed over na moet denken. Gelukkig kan een hypotheekadviseur je advies geven over wat het beste is om te doen in jouw geval.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 20 Jan 2022

Wij willen ook een aantal hypotheekaanbieders gaan vergelijken om zo de beste looptijd voor ons te kunnen bepalen. Daarnaast zouden we in de toekomst ook graag meer willen gaan aflossen wanneer we meer inkomsten hebben. Het lijkt ons overigens verstandig om de rente vast te zetten voor meer vastigheid. https://www.verhuurhypotheken.nl/verhuurhypotheek-met-aflossing-gedurende-looptijd/

Reactie plaatsen