Oversluiten van hypotheek, waarom juist nu?
17 april 2018 

Oversluiten van hypotheek, waarom juist nu?

Oversluiten van hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek lijkt een verkapte reclameslogan, maar dat is niet terecht. Het is namelijk dé manier om te besparen op de maandlasten voor je hypotheek. Veel hypotheekbezitters kunnen besparen, zelfs wanneer dit betekent dat er een boete moet worden betaald. Als je elders goedkoop een hypotheek kunt onderbrengen, is het een aanrader dit zeker in overweging te nemen. Zowel zelfstandig ondernemers, gezinnen met kinderen en senioren komen voor een oversluiting in aanmerking.

Besparen op je maandlasten

Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten, dan doe je dit vooral om te besparen op je maandlasten. De rente is momenteel zo laag dat het meer dan gunstig is om jouw opties nader te onderzoeken. Toen je in het verleden een hypotheek afsloot, was de rente wellicht veel hoger dan nu. Waarom teveel geld betalen aan je hypotheek als dit niet nodig is? Bij een eventuele oversluiting is ook de huidige hypotheekvorm aan te passen, ideaal als deze niet langer aansluit op jouw huidige situatie.

Hypotheek oversluiten zonder boete

Je ontloopt de aflosboete door je hypotheek over te sluiten aan het einde van de rentevaste periode. Vaak krijg je van je huidige hypotheekverstrekker een aantrekkelijk aanbod, zeker nu de rentes zo laag zijn. Dit is interessant om in overweging te nemen, maar er zijn meer kapers op de kust. Sommige banken of hypotheekverstrekkers kunnen je namelijk een nóg lagere rente bieden. Dit kan zeker financieel voordeel opleveren en zeker niet alleen als je zzp‘er bent.

De kosten voor het oversluiten van je hypotheek

Je hypotheek elders goedkoop onderbrengen is natuurlijk niet gratis. Je betaalt niet alleen kosten voor advies en bemiddeling, maar je bent ook geld kwijt aan een taxatierapport, de notaris en een eventuele aflosboete van je huidige hypotheekverstrekker. Door al deze kosten bij elkaar op te tellen, wordt snel duidelijk of een overstap werkt in jouw voordeel. Een financieel adviseur kan je hier uitstekend bij helpen.

Maak een afspraak bij een onafhankelijk hypotheekadviseur

Als je concrete plannen hebt om je hypotheek elders onder te brengen, dan is het verstandig een afspraak in te plannen bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Deze persoon wijst jou op eventuele risico’s of valkuilen. Je moet er namelijk wel baat bij hebben om over te stappen naar een andere hypotheekvorm of hypotheekverstrekker. Door alles voor jou inzichtelijk te maken, weet je snel genoeg waar je aan toe bent en of dit ook financieel in jouw voordeel werkt.

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen