Kan ik in mijn huis blijven wonen na een echtscheiding?
13 november 2018 

Kan ik in mijn huis blijven wonen na een echtscheiding?

Hypothecairplanner

Diana van Laarhoven Hypothecairplanner

Laatst kwam een vrouw bij ons op kantoor voor een adviesgesprek. Ze was moeder van twee kinderen en wilde dolgraag in haar woning blijven wonen na haar echtscheiding. Ze was al bij een andere adviseur geweest, maar die kon niets voor haar doen. Bij Hypadvies is altijd het uitgangspunt: hoe kunnen we het een en ander wel voor elkaar krijgen? Het zou voor haar toch fijn zijn als ze in haar huidige woning kon blijven wonen. Om een woning te huren, was ze minimaal € 900,- kwijt en dus betekende dit voor ons veel puzzelen met zowel de geldverstrekker als klant. Uiteindelijk kwam op vrijdagmiddag om 17:30 uur het verlossende antwoord van de bank middels een bindend aanbod. Een perfecte start van ons weekend!

Echtscheiding en je hypotheek

Dit verhaal delen we natuurlijk niet zomaar. Een echtscheiding is al verdrietig genoeg en dus wil je niet nog meer onnodige stress en geldzorgen. Daarom gaan we bij Hypadvies altijd op zoek naar mogelijkheden. Blijven wonen na een echtscheiding is natuurlijk het meest ideaal. Dit is prettig voor zowel jezelf als de kinderen. Uiteraard moet dit wel mogelijk zijn. Als zowel jij als je ex-partner eigenaar van de woning zijn, dan zijn jullie beiden aansprakelijk voor de hypotheeklasten. Bovendien kan de bank bij jullie allebei aankloppen om de hypotheekschuld op te eisen.

Blijven wonen na een echtscheiding: kan dat?

Zijn jullie eruit wie er in de woning blijft wonen? Dan moet die persoon de hypotheek kunnen betalen en moet de hypotheek worden overgezet op naam van de persoon die er blijft wonen na echtscheiding. Uiteraard is hiervoor een akkoord nodig van de hypotheekverstrekker. Bovendien moet de persoon die in de woning blijft wonen de ex-partner uitkopen. Dit kan middels spaargeld, een verhoging van de hypotheek of door een geldlening bij ouders, een werkgever of iemand uit de vrienden- of kennissenkring. Dit maakt blijven wonen na een echtscheiding in je huidige huis veelal mogelijk.

Proces ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Bij het proces ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid draait het om het financiële deel van het toedelen van de woning aan de achterblijvende partner. Stond de hypotheek in het verleden op jullie beider naam? Dan is ieder hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige schuld. Bij het ontslag hiervan betekent dat iemand die vertrekt niet meer aansprakelijk is voor de financiering van de (voormalige) woning. Dit wordt ook wel het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd.Jullie woning wordt gewaardeerd middels een taxatierapport. Verder kijkt de hypotheekverstrekker ook of de ‘achterblijver’ voldoende inkomen heeft om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Uiteindelijk komt de hypotheek op één naam via twee mogelijke manieren: het ontslaan van de ex-partner uit de hypotheekakte of door de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker.

Maak een afspraak met Hypadvies
Wonen na echtscheiding in je huidige huis is dus zeker een optie. Dit wordt onder meer bevestigd door het verhaal waar we mee begonnen. Juist het verhaal van deze vrouw maakt dat wij bij Hypadvies dankbaar werk doen. Ze mocht namelijk blijven wonen in haar huidige huis en kon ook haar ex-partner uitkopen. Daarom helpen we ook jou graag bij het behoud van je woning na een scheiding en gaan we altijd op zoek naar mogelijkheden. Neem daarom snel contact op met ons kantoor inzake wonen na echtscheiding en plan een afspraak in bij onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Wij luisteren graag naar jouw verhaal en bieden je daarnaast optimale ondersteuning als het gaat om het regelen of oversluiten van een hypotheek.

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl