Echtscheiding en de Hypotheek (kan ik blijven wonen?)
11 april 2018 

Echtscheiding en de Hypotheek (kan ik blijven wonen?)

Echtscheiding en woning

Echtscheiding en jouw hypotheek

Je trouwt niet met de intentie om te scheiden, maar toch kunnen er tal van redenen zijn waarom jij en je partner uit elkaar gaan. Zodra zich een scheiding voordoet, moet er van alles worden geregeld met betrekking tot de hypotheek. Hoewel jij of je ex-partner misschien het liefst in de huidige woning willen blijven wonen, is dit niet altijd mogelijk. Daarom is het relevant je goed te laten adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur die voor jou en je ex-partner het een en ander in gang kan zetten.

Verkopen of uitkopen

Wanneer de woning slechts één eigenaar heeft, is er niet zoveel aan de hand. De woning hoeft namelijk niet te worden verdeeld. Dit is echter wel het geval als er twee eigenaars zijn. Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen, dan ben jij voor de helft eigenaar van de woning en je wederhelft net zo. Staat het besluit vast om uit elkaar te gaan, dan zijn er twee opties: verkopen of uitkopen. Bij uitkopen is één persoon financieel in staat de hypotheek op zich te nemen en gaat de andere persoon daar akkoord mee. Als dit geen optie is, rest jullie niets anders dan de huidige woning te verkopen.

Bij de verkoop van een woning vanwege een scheiding krijg je altijd te maken met de bijleenregeling. Dit betekent dat je de overwaarde tot 3 jaar na de verkoop mag gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Kies je daar niet voor, dan heb je ook geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Overwaarde of restschuld

Als één iemand blijft wonen in de huidige woning, dan wordt de ex-partner uitgekocht. Dit betekent echter ook dat de vertrekkende partij recht heeft op de helft van de waarde van het huis. Bovendien moet ook de helft van de overwaarde worden voldaan aan de vertrekkende ex-partner. Het bedrag dat moet worden betaald, is afhankelijk van de taxatiewaarde en het hypotheekbedrag.

Bij een combinatie van een scheiding en een restschuld, wordt het een lastige situatie. De restschuld wordt dan onder beide partners verdeeld. Als je een woning hebt gekocht met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), is er soms kwijtschelding mogelijk. Een goede financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Ga langs bij een onafhankelijk hypotheekadviseur

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en jij en je partner besluiten om te scheiden, dan is het altijd verstandig langs te gaan bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Deze kan jou en je ex-partner namelijk adviseren omtrent het verkopen of uitkopen bij een echtscheiding. Uitkopen is over het algemeen goedkoper dan verkopen, want het hypotheekbedrag wordt dan verhoogd of er wordt eigen geld ingezet. Uiteraard kijkt een adviseur ook naar inkomen, schulden en een eventuele alimentatieregeling.

Kortom, als je beschikt over een koopwoning en er is sprake van een echtscheiding, maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak bij een erkende hypotheekadviseur. Daarmee voorkom je dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet en wordt financieel alles goed geregeld.

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen