🌟 Prinsjesdag 2023 Onthuld: Toekomstvisie op Wonen en Energie door het Demissionaire Kabinet 🌟
20 september 2023 

🌟 Prinsjesdag 2023 Onthuld: Toekomstvisie op Wonen en Energie door het Demissionaire Kabinet 🌟

Disclaimer: Het hier besproken beleid en de veranderingen zijn afkomstig van een demissionair kabinet.Β Dit betekent dat het kabinet momenteel geen volledige politieke verantwoordelijkheid draagt en vooral lopende zaken afhandelt. Grote en ingrijpende beslissingen worden vaak doorgeschoven naar een nieuw kabinet. Hoewel de informatie in dit overzicht met zorg is samengesteld, kunnen er na de vorming van een nieuw kabinet wijzigingen in het beleid komen.

 **Belangrijke Veranderingen voor Wonen en Energie in 2024** 🌟

**Energie: Wat Betekent Dit Voor Jou?** ⚑

1. **Einde aan Prijsplafond Energierekening** ⏳: 

In 2023 betaalde je een maximum van €0,40 per kWh voor energie en €1,45 per m3 gas. In 2024 komt aan deze regeling een einde, en ga je weer betalen volgens de tarieven van je energieleverancier.

2. **Herziening van de Energiebelasting** πŸ”„:Β 

Het kabinet wil gasverbruik verminderen. De belasting op gas zal stijgen met ongeveer €0,10 per kuub, terwijl de belasting op elektriciteit daalt met €0,01719 per kWh. Dit kan resulteren in een jaarlijkse toename van €80 tot €90 aan energiebelasting.

3. **Afschaffing van de Energietoeslag** πŸ’Ό:Β 

De speciale energietoeslag voor huishoudens met een lager inkomen verdwijnt in 2024.

**Wonen: Veranderingen voor Huizenkopers en -eigenaren** 🏑

1. **Verhoogde Startersvrijstelling** πŸŽ‰:Β 

Jonger dan 35 en voor het eerst een huis kopen? Profiteer van de verhoogde startersvrijstelling met een maximale aankoopprijs van €510.000. (Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen).

2. **Einde Belastingvrije Schenking** 🚫: 

Vanaf 2024 kan je geen belastingvrije schenking meer doen voor een woningaankoop. Dit kan nog tot eind 2023 met een limiet van €28.947.

**Nieuwe Woon- en Bouwplannen** πŸ› οΈ

1. **Ambitie voor Betaalbare Woningen** πŸŽ‰:Β 

Er is een plan om 981.000 nieuwe woningen te realiseren tegen 2030. Twee derde hiervan is bedoeld voor huishoudens met een laag tot middeninkomen.

2. **Woningbouwimpuls en Startbouwimpuls** πŸ”¨:Β 

Een budget van €300 miljoen is gereserveerd voor gemeenten om sneller te beginnen met bouwen en woningen betaalbaarder te maken. Daarnaast wordt de Startbouwimpuls verhoogd van €250 miljoen naar €300 miljoen om vastgelopen bouwprojecten te helpen.

3. **Huurtoeslagverhoging** πŸ“ˆ:Β 

Vanaf januari 2024 zal de huurtoeslag met ruim €30 per maand stijgen, waarmee 1,5 miljoen huishoudens met een laag inkomen ondersteund worden.

**Investeringen in Duurzaamheid** πŸƒ

1. **Uitbreiding van de ISDE** 🌿: 

In 2024 wordt de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) uitgebreid. Hiermee kunnen huiseigenaren en ondernemers hun panden verduurzamen, van isolatie tot warmtepompen.

🌑️ isolatiemaatregelen;

πŸ”„ (hybride) warmtepompen;

β˜€οΈπŸšΏ zonneboilers;

πŸ”₯πŸ’  aansluitingen op een warmtenet;

🍳⚑ elektrische kookvoorziening.

Ben je benieuwd wat de recente plannen van Prinsjesdag 2023 concreet voor jouw persoonlijke financiΓ«n kunnen betekenen? Onze deskundige adviseurs staan klaar om je te voorzien van persoonlijk advies en inzicht. Maak nu een afspraak en ontdek de mogelijkheden voor jouw financiΓ«le toekomst! πŸ’ΌπŸŒŸOver de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen