Woningmarkt 2018, wat gaat het worden?
05 januari 2018 

Woningmarkt 2018, wat gaat het worden?

huisverkopen

2017 was een uitstekend jaar voor de Woningmarkt. Het aantal verkopen steeg net als de huizenprijs fors, maar de hypotheekrente bleef laag en de huizen dus betaalbaar.

Wat gaat de Woningmarkt in 2018 doen? De vraag blijft groter dan het aanbod, dus de prijzen lopen op.

Een koophuis blijft onverminderd populair. Het is nog steeds de voordeligste manier van wonen en er zijn weinig redenen om aan te nemen dat daar op korte termijn verandering in komt. Wel zijn er een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden.

Afname van aantal huizenverkopen

De woningmarkt was de laatste jaren flink in beweging door de lage hypotheekrente en het optimisme over de economie.

Vorig jaar zakte het optimisme over de woningmarkt langzaam weg. Starters kregen het steeds moeilijker en een geschikte woning vinden is moeilijk vanwege de grote concurrentie.

Ook het aantal te koop staande huizen daalde door de snelle doorstroming. In de grote steden halveerde het woningaanbod ten opzichte van een jaar eerder.

Aanbod loopt niet in pas niet met de vraag

Het tekort aan huizen die te koop staan houdt waarschijnlijk voorlopig aan. Ga je voor een vrijstaande woning of twee-onder-een-kap, dan heb je ruim voldoende keus. Maar het aanbod van appartementen blijft enorm achter bij de vraag.

Nieuwbouwproductie blijft achter

Nog steeds is er een nijpend tekort aan nieuwbouwwoningen. De vraag naar nieuwbouw is 2,5 keer hoger dan het aanbod.

Huizenprijzen blijven stijgen

Een tekort aan woningen betekent automatisch een stijging van de verkoopprijs. Er zijn immers meer belangstellenden dan te koop staande woningen. Overbieden werd vorig jaar al de norm, en ook dat zal nog wel even zo blijven. In de grote steden is 30.000 euro meer betalen dan de verkoopprijs normaal geworden.

Helemaal tot stilstand komt de woningmarkt nooit. Een huis vinden blijft goed mogelijk, maar je zult misschien je zoekgebied wat moeten verruimen, Tip schakel een Aankoopmakelaar in zeker nu.

Ben je benieuwd wat je aan hypotheek kunt krijgen en wat daarmee je budget is? Vraag een Gratis hypotheekscan aan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen