Een huis kopen als ondernemer: praktische tips
12 juli 2023 

Een huis kopen als ondernemer: praktische tips

Het is waarschijnlijk geen onbekend verhaal: het kopen van een huis als ondernemer of zzp'er is vaak lastiger. Maar gelukkig wordt het steeds eenvoudiger, vooral als je je zaken goed op orde hebt. In dit artikel zullen we bespreken hoe je als ondernemer een huis kunt kopen.

Kun je als ondernemer een huis kopen?

Uiteraard    Je moet vrijwel dezelfde documenten verstrekken en dezelfde stappen doorlopen. De geldverstrekker zal ook kijken naar de financiële gezondheid van je bedrijf. Dit is bedoeld om de stabiliteit van je inkomen te bevestigen.

Hoe werkt het afsluiten van een hypotheek als ondernemer?

Als je als ondernemer een huis wilt kopen, verloopt het proces in principe op dezelfde manier als voor iemand in loondienst. Je begint met het zoeken naar een geschikte woning, bezichtigt verschillende opties, doet een bod en uiteindelijk sluit je een hypotheek af, met of zonder hulp van een hypotheekadviseur.

Het enige verschil zit in het aantonen van je inkomen. Je kunt geen werkgeversverklaring overleggen, zoals iemand in loondienst dat kan doen. Daarom maken wij of laten wij vaak een inkomensverklaring opstellen aan de hand van de jaarcijfers. Op deze manier kunnen we het proces versnellen.

Hypadvies modern hypotheekadvies

Maak een afspraak voor een Hypotheekscan bij 1 van de 36 vestigingen

Welke documenten heb je nodig?

Bij het aanvragen van een hypotheek als ondernemer moet je redelijk wat documenten verstrekken. Deze documenten zijn nodig om een duidelijk beeld te krijgen van je financiële situatie, zodat de hypotheekverstrekker je maximale hypotheek kan berekenen en kan beoordelen of je de hypotheek kunt betalen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De aangiftes Inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar.
 • De jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar.
 • Jaaropgaven en loonstroken als je de afgelopen drie jaar in loondienst hebt gewerkt.
 • Een overzicht van je vermogen, zoals spaarrekeningen, beleggingen en betaalrekeningen.
 • Een overzicht van je maandelijkse overige privé-inkomsten, zoals toeslagen of uitkeringen.
 • Een overzicht van je maandelijkse vaste lasten, zoals verzekeringen of autokosten.

Een hypotheek afsluiten als startende ondernemer of zzp'er

Als je nog geen jaarcijfers hebt over de afgelopen drie jaar omdat je nog niet zo lang een eigen bedrijf hebt, kun je meestal nog steeds een hypotheek aanvragen. De precieze aanpak verschilt per geldverstrekker. Sommige geldverstrekkers bieden geen mogelijkheden, terwijl anderen de situatie individueel beoordelen. Je zult in ieder geval aanvullende gegevens moeten verstrekken, zoals een inkomensverklaring of een prognose opgesteld door een accountant.

Hypotheek voor Zzp

Ook een hypotheek met NHG is mogelijk

Het kan interessant zijn voor jou als ondernemer of zzp'er om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Dit biedt namelijk extra zekerheid, omdat de NHG eventuele restschulden kan overnemen. In principe kun je al een hypotheek met NHG afsluiten als je minstens één jaar actief bent als ondernemer. Uiteraard moet je wel voldoen aan de gestelde voorwaarden.

Je moet in ieder geval een inkomensverklaring aanleveren waarin je toets inkomen wordt vermeld, opgesteld door een onafhankelijke partij. Als je recentelijk bent overgestapt van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap, bestaat je toets inkomen uit een combinatie van je loon in loondienst en het inkomen van je bedrijf.

Overweeg een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met het kopen van een huis neem je een grote verantwoordelijkheid op je: het betalen van de hypotheek. Een hypotheek is in feite een lening waarbij je huis als onderpand dient. Als je de hypotheek niet meer kunt betalen, kan de geldverstrekker je woning gedwongen verkopen.

Dit wil je natuurlijk voorkomen, daarom kan het verstandig zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Als je namelijk arbeidsongeschikt raakt, ben je niet in staat om te werken. En als ondernemer betekent dit geen inkomsten. Het is geen goedkope verzekering, maar het zorgt er wel voor dat je nog steeds een inkomen hebt als je onverhoopt niet meer kunt werken.

Bij Hypadvies.nl zijn er verschillende voordelen voor ondernemers bij het aanvragen van een hypotheek.

Enkele van deze voordelen zijn:

 1. Specialistische kennis: Hypadvies.nl is gespecialiseerd in het adviseren van ondernemers bij hypotheekaanvragen. Ze hebben ervaring en expertise op dit gebied, waardoor ze goed kunnen inspelen op de specifieke behoeften en uitdagingen van ondernemers.
 2. Maatwerkoplossingen: Omdat elke ondernemer uniek is en verschillende financiële situaties heeft, biedt Hypadvies.nl maatwerkoplossingen. Ze gaan uitgebreid in gesprek om je persoonlijke situatie te begrijpen en een hypotheekoplossing te vinden die het beste bij jou past.
 3. Netwerk van geldverstrekkers: Hypadvies.nl heeft een breed netwerk van geldverstrekkers waarmee ze samenwerken. Hierdoor hebben ze toegang tot verschillende hypotheekproducten en kunnen ze de beste voorwaarden en rentetarieven voor jouw situatie vinden.
 4. Efficiënt proces: Hypadvies.nl begrijpt dat ondernemers vaak drukke schema's hebben en tijd kostbaar is. Daarom streven ze naar een efficiënt aanvraagproces, waarbij ze zorgen voor een snelle afhandeling en duidelijke communicatie gedurende het hele proces.
 5. Ondersteuning en begeleiding: Het aanvragen van een hypotheek kan complex zijn, vooral voor ondernemers. Hypadvies.nl biedt uitgebreide ondersteuning en begeleiding tijdens het hele traject, van het verzamelen van de benodigde documenten tot het afsluiten van de hypotheek. Ze staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Maak een afspraak bij 1 van de 36 Hypotheek kantoren voor een Hypotheekscan

Onze slogan is niet voor niets

Wij gaan verder waar andere stoppen
Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen