Waarom is de maximale hypotheek lager dan ik nu aan huur betaal?
21 september 2018 

Waarom is de maximale hypotheek lager dan ik nu aan huur betaal?

Als je vanuit een huurwoning naar een koopwoning verhuist, valt het soms tegen dat je maximale hypotheeklasten lager liggen dan wat je eerst aan huur betaalde. Dit stuit soms op veel onbegrip bij mensen die voor het eerst een woning willen kopen met een startershypotheek. Toch zijn er diverse redenen op te noemen waarom dit zo is. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om naast een maximale hypotheek alsnog de hypotheeksom te verhogen.

Je inkomen is doorslaggevend

Bij een maximale hypotheek berekenen, speelt jouw inkomen een doorslaggevende rol. Je mag namelijk niet meer dan een bepaald percentage van je inkomen uitgeven aan hypotheeklasten. Deze norm is vastgesteld door het Nibud. Dit wordt vooral gedaan om betalingsproblemen bij financiële tegenslagen te voorkomen. Toch hoef je zeker niet treurig te zijn om deze richtlijn. Het behoedt voor schulden en bovendien weet je dankzij een hypotheek met lange rentetermijn altijd waar je aan toe bent. Dit is met een huurwoning niet altijd zo, want de huurlasten kunnen zomaar flink gaan stijgen.

Waarom ligt de maximale hypotheek lager?

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen waarom de maximale hypotheek vaak lager ligt. Wij zetten ze overzichtelijk voor je op een rij:- Als koper komen veel kosten voor eigen rekening. Onderhoud aan een woning betaal je zelf en vaak zijn ook de belastingen veel hoger dan bij een huurwoning.
– Een hypotheekverplichting ga je veelal aan voor een lange termijn. Dit varieert van 15 tot en met 30 jaar. Een huurcontract is flexibel en heeft veelal één maand opzegtermijn.
– Als koper krijg je te maken met een vermogensrisico. De waarde van een woning kan dalen, waardoor je het risico loopt om je woning niet meer te kunnen betalen. Bij een huurwoning is de waardedaling voor de verhuurder.

Startershypotheek en andere mogelijkheden

 

Als je voor het eerst een woning koopt, doe je dit met behulp van een startershypotheek. Je kiest hierin uit een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Verder zijn er meer opties om toch een groter huis te kopen en/of je budget te vergroten:- Je ontvangt een schenking van je ouders. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig.
– Je ouders lenen het volledige hypotheekbedrag middels een familiehypotheek.
– Een duokoop maakt een huis kopen eveneens mogelijk. Hierbij koop je het huis en niet de grond.
– Bij het toepassen van energiebesparende mogelijkheden, wordt een maximale hypotheek hoger. Het bedrag dat je extra leent, moet natuurlijk wel worden gebruikt voor de energiebesparende maatregelen.

Maak een afspraak bij Hypadvies

 

Hypotheek berekenen en weten wat jij maximaal kunt lenen voor je droomwoning? Kom dan langs bij Hypadvies voor een onafhankelijk en gedegen hypotheekadvies. Wij hebben de kennis en expertise in huis om jou te begeleiden in een succesvolle woningaankoop. Uiteraard begint dit met een goed hypotheekgesprek onder het genot van een kop koffie. Laat ons jou daarom voorzien van hypotheekadvies op maat inzake een tevreden woningaankoop.
Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl