Starter op de woningmarkt - Waar liggen je mogelijkheden?
25 april 2018 

Starter op de woningmarkt - Waar liggen je mogelijkheden?

Mogelijkheden starter op de woningmarkt

Als starter maak je graag een kans op de woningmarkt. Het voelt soms lastig om als starter aan een woning te komen. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden om je droomwoning te kopen. Wij zetten een aantal opties voor je op een rij om jou te laten zien wat er zoal mogelijk is.

Starterslening: dé overbruggende lening voor starters op de woningmarkt

Je komt als starter soms in aanmerking voor een starterslening. Deze geldlening wordt verstrekt door zo’n 200 gemeenten in Nederland. Deze lening overbrugt de prijs van de woning en de benodigde hypotheek. Bovendien betaal je de eerste drie jaren geen maandlasten voor deze lening. Informeer direct bij de SVN of jouw gemeente ook zo’n lening verstrekt aan starters of laat dit uitzoeken door Hypadvies.

Startershypotheek: voor het eerst een huis kopen

De startershypotheek is er voor mensen die voor het eerst een eigen huis kopen. Je hebt de keuze uit twee verschillende hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij de eerste hypotheekvorm is aan het eind van de looptijd de gehele hypotheek afgelost. Bij de tweede hypotheekvorm los je de hypotheek gelijkmatig af. Voor beide opties kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De starterslening is dus niet hetzelfde als de startershypotheek. Hier ontstaat vaak verwarring over, maar er is wel degelijk verschil tussen deze twee zaken. Een hypotheekadviseur kan jou dit verschil optimaal toelichten.

Duokoop: een huis kopen en de grond huren

Bij Duokoop koop je wel huis, maar huur je de grond. De grond die je huurt van DNGB, krijg je in erfpacht. Je maandlasten bij deze hypotheekvorm bestaan uit aflossing van de woning die je koopt en de canon of huur voor de grond. Je komt daardoor sneller in aanmerking voor het kopen van een (duurdere) woning en bovendien profiteer je veelal van lagere maandlasten. Soms is het zelfs mogelijk om in de toekomst alsnog de grond erbij te kopen. Dit wordt van tevoren vastgelegd.

Familiehypotheek: geld lenen van je ouders

Als starter kun je er ook voor kiezen om niet alleen geld te lenen van de bank, maar ook van je ouders. Dit wordt geregeld via de familiehypotheek. De woning is dan het onderpand van deze lening. Alle afspraken die bij deze hypotheekvorm komen kijken, worden vastgelegd bij de notaris. Het is een voordelige hypotheekvorm voor zowel ouders als kinderen. Als koper profiteer je van een hogere hypotheek en lagere maandlasten. Ouders daarentegen genieten van extra rendement op hun spaargeld.

Maak een afspraak bij Hypadvies

Overweeg je een startershypotheek om de aankoop van jouw droomwoning te financieren? Het is altijd verstandig een afspraak te maken bij een onafhankelijk hypotheekadviseur van Hypadvies. Wij komen graag met jou in contact om te ontdekken wat er zoal mogelijk is voor jou als starter op de markt. Je kunt te allen tijde rekenen op professioneel advies tegen een scherpe prijs. Bel of mail direct voor een afspraak.

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen