Hypotheek en bijna 57?


Ontdek wat je met je hypotheek kunt doen!

Wil je verhuizen, overwaarde opnemen of je hypotheek oversluiten?

De meeste geldverstrekkers rekenen bij hypotheekaanvragen vanaf 10 jaar voor de pensioendatum al met het toekomstige pensioeninkomen. In de meeste gevallen betekent dat dat je vanaf je 57e jaar minder kunt lenen. Plan dus op tijd een afspraak in om je mogelijkheden te bespreken.

Hypotheek en bijna  57? Wat zijn de mogelijkheden?

Een hypotheek en bijna 57 jaar oud, veel mensen denken dat de mogelijkheden beperkt zijn. Het is een logische gedachte, want vanaf 57 jaar gelden er strenge eisen bij het afsluiten of verhogen van een hypotheek. Vanaf je 57ste jaar kun je namelijk minder geld lenen omdat banken bij een hypotheekaanvraag rekening houden met je toekomstige (pensioen)inkomen. Banken willen voorkomen dat je onverantwoord leent en dus zijn de mogelijkheden beperkt. Is het verschil in maximale hypotheek bij 56 en 57 groot en wat is er wél mogelijk?

Is het verschil in maximale hypotheek bij 56 en 57 groot?

Probeer alles omtrent je hypotheek zoveel mogelijk te regelen voor je 57 jaar wordt. Het verschil in wat je kunt lenen met een 56-jarig iemand, kan zomaar oplopen tot € 50.000 of meer. Dit betekent dus ook dat jij je droomwoning misschien niet kunt financieren. Gelukkig berekenen banken de hypotheek niet alleen op basis van het (toekomstige) inkomen, maar men kijkt ook naar de werkelijke maandlasten die je gaat betalen. Op die manier kun je nog steeds een hogere hypotheek krijgen, maar wel op een verantwoorde manier.

Nationale Hypotheek Garantie doorstromende senioren

Verhuis je als 57-jarige naar een goedkopere woning. dan is het mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Dit geldt ook als je maandlasten hetzelfde blijven. De voorwaarden voor een NHG-hypotheek zijn wel dat je nieuwe woning vanaf 1 januari 2023 maximaal € 405.000 mag kosten. Bovendien moet ook de rente minimaal 20 jaar vaststaan. Overigens hanteren enkele geldverstrekkers deze normen ook zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Welke inkomstenbronnen bieden extra ruimte bij het afsluiten van een hypotheek?

Vanaf 57-jarige leeftijd wordt je pensioeninkomen dus meegenomen in een nieuwe hypotheekberekening. Dit betekent dus ook dat je een lager hypotheekbedrag kunt lenen. Extra inkomen uit werk naast een AOW-uitkering wordt helaas niet meegeteld. Dit geldt wel voor andere inkomstenbronnen:

  1. Inkomen dat voortvloeit uit privé afgesloten pensioenvoorzieningen. Let op: er zit verschil in tussen een voorziening die al wordt uitgekeerd of eentje die pas in de toekomst wordt uitgekeerd.
  2. Beleggingen. spaargeld of ander vermoqen telt ook mee. Hiervan mag je 3 procent optellen bij het inkomen waarmee een hypotheekaanvraag wordt berekend.

Maak snel een afspraak en laat je goed informeren.


Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Marcel
Door

Marcel

op 26 Mar 2023

Ik was te laat wat kan ik daar tegen doen zonder een lening te pakken

Patrick vanLaarhoven
Door

Patrick vanLaarhoven

op 27 Mar 2023

Goedemorgen Marcel, graag nodigen wij je uit voor een gratis en persoonlijk gesprek waarin we dat met je door kunnen nemen. Mail ons op info@hypadvies.nl en we maken afspraak. Mvg Patrick van Laarhoven Hypadvies.nl

Reactie plaatsen