Oriëntatie koophuis: waarom eerst langs een hypotheekadviseur?
20 april 2018 

Oriëntatie koophuis: waarom eerst langs een hypotheekadviseur?

Waarom je langsgaat bij een hypotheekadviseur

De aankoop van een (eerste) koopwoning is een spannende gebeurtenis. Er komt van alles op je af en bovendien moet je allerlei belangrijke beslissingen nemen. Je huizenjacht wil je graag zo effectief mogelijk oppakken en daarom is het verstandig langs te gaan bij een onafhankelijk hypotheekadviseur. Deze persoon kan jou namelijk uitstekend begeleiden in het gehele aankoopproces. Wij geven een aantal redenen waarom het meerwaarde heeft een afspraak in te plannen.

Krijg inzage in hoeveel geld je kunt lenen

Een adviseur kan eenvoudig voor jou een hypotheek berekenen. Daarmee wordt direct duidelijk hoeveel geld je kunt lenen en of je financieel capabel genoeg bent om aan je betalingsverplichtingen te voldoen. Er wordt gekeken naar het inkomen van jezelf en/of die van een partner. Zowel mensen in loondienst als zzp‘ers komen in aanmerking voor een hypotheek, maar de maximale hoogte van de hypotheek is volledig afhankelijk van je/jullie financiële situatie. Verder worden ook eventuele leningen meegenomen in de hypotheekberekening, dit heeft namelijk invloed op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag.

Je ziet in wat de kosten zijn van een huis kopen

Bij de aankoop van een woning of appartement komen er allerlei (eenmalige) kosten om de hoek kijken. Wij zetten ze voor je op een rij:

– Je betaalt kosten aan de notaris voor zowel de eigendomsakte als de hypotheekakte.
– De overdrachtsbelasting bedraagt twee procent van de koopsom en wordt samen met de notariskosten ook wel de ‘kosten koper’ genoemd.
– Voor advies en bemiddeling betaal je kosten aan een hypotheekadviseur.
– Verder ben je kosten kwijt aan onder meer een taxatie, de makelaar en een eventuele aanvraag voor Nationale Hypotheek Garante (NHG).
– Tenslotte spelen natuurlijk ook allerlei verbouwings- en inrichtingskosten een belangrijke rol.

Er komen dus meer kosten bij een huis kopen dan je misschien denkt. Een adviseur geeft jou daarin duidelijkheid en kan een helder kostenplaatje voor jou maken. Daardoor weet je direct waar je aan toe bent en of het daadwerkelijk zin heeft om een bod uit te brengen op jouw droomwoning. Bovendien voorkom je daarmee financiële misstappen en dit scheelt jou natuurlijk allerlei geldzorgen.

De meerwaarde van een aankoopmakelaar

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is bij de aankoop van een woning een verstandige keuze. Een aankoopmakelaar heeft namelijk kennis van de lokale huizenmarkt en kan zowel onderhandelen als hulp bieden bij het opstellen van een koopcontract. Houd er rekening mee dat hiervoor een bedrag aan courtage in rekening wordt gebracht. Een adviseur zal je hier ongetwijfeld op wijzen en dus kom je nooit zomaar voor verrassingen te staan.

Kom langs bij Hypadvies voor een oriënterend gesprek

Bij een huis kopen komt dus meer kijken dan alleen maar een hypotheek berekenen. Maak daarom een afspraak met een adviseur van Hypadvies en realiseer op verstandige wijze de droom van een nieuwe koopwoning. Bel ons of stuur gerust een berichtje via de e-mail. Het contactformulier invullen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

 

Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen