Wat heeft invloed op de Maximale Hypotheek
27 september 2022 

Wat heeft invloed op de Maximale Hypotheek


1: Je Bruto Loon

De woonquote wordt beïnvloed door het bruto inkomen. Dit zijn componenten van het bruto-inkomen:

  • Het bruto maandloon.
  • Provisies.
  • Vakantietoeslag en eindejaarsuitkering.
  • De overeengekomen vaste looncomponenten.
  • De overeengekomen variabele looncomponenten.
  • Overige looncomponenten.

2: Je Financiële verplichtingen 

Bij de maximale hypotheekberekening worden ook je financiële verplichtingen meegewogen. Het BKR legt uw financiële verplichtingen vast. Alle financiële verplichtingen met een looptijd van minimaal één maand en die groter zijn dan € 250,- worden geregistreerd bij het BKR. Waarschijnlijk zit je al in het systeem omdat je een creditcard of een mobiele telefoon hebt gebruikt in combinatie met een abonnement. Je kunt je BKR registratie zelf aanvragen. Je financiële verplichtingen hebben invloed op het maximale hypotheekbedrag.

3: De Rente op je hypotheek 

Ten derde heeft de hypotheekrente een impact op de maximale hypotheek. De hypotheekrente wordt bepaald door de rentevaste periode, hypotheekvorm, woningwaarde en economie. De maximale hypotheek wordt bepaald door de rente. Hoe hoger de rente, hoe lager de hypotheek.

4: De gekozen looptijd

 De maximale hypotheeklast berekent de maximale hypotheek op basis van de rente en looptijd van je hypotheek. Dat is het aantal jaren dat nodig is om de hypotheek af te lossen. De standaardperiode is 30 jaar, maar je kunt een kortere periode kiezen. Met een korte termijn betaal je meer per maand. Dit verhoogt je hypotheeklast en verlaagt je maximale hypotheek.

5: Aftrekbaarheid 

Je maximale hypotheek wordt ook beïnvloed door de aftrekbaarheid van je hypotheekrente. Dit geldt als je een hypotheek of andere lening afsluit om de aankoop, renovatie of verbetering van een woning te financieren. Als je hypotheekrente niet volledig aftrekbaar is, krijg je een kleinere belastingteruggave. Hierdoor worden je hypotheeklasten hoger. Als een deel van je rente niet fiscaal aftrekbaar is, wordt je maximale hypotheek verlaagd.

 6: Waarde van te kopen woning 

De waarde van de woning heeft direct invloed op de hoogte van je hypotheek. Je hypotheek mag niet meer bedragen dan 100% van de waarde van de woning. Of bij verduurzaming 106%.

7 : Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

 Dit heeft ook gevolgen voor je maximale hypotheek. Je betaalt minder rente als je Nationale Hypotheek Garantie hebt. Door de lagere rente daalt uw maximale hypotheeklast en past een grotere maximale hypotheek

Hypotheek berekenen

Hypotheek afspraak

Online Hypotheek afspraak in plannen


Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen