Hoe hoog mag de hypotheek bij nieuwbouw bedragen?

Hoe hoog mag de hypotheek bij nieuwbouw bedragen?

Een hypotheekaanvraag voor een nieuwbouwwoning verschilt op een aantal belangrijke punten van de aanvraag voor een hypotheek voor een bestaande woning. Natuurlijk is het grondbeginsel hetzelfde: uw maximale hypotheek is afhankelijk van uw financiële situatie en ook mag u nooit meer lenen dan de waarde van de woning. Op beide punten wordt echter iets anders gekeken naar een hypotheekaanvraag voor nieuwbouw. Wij leggen u uit hoe het zit.

De hoogte van uw inkomen is leidend

Wanneer u een nieuwbouwwoning op het oog hebt, is het goed om te weten dat de hoogte van uw inkomen leidend is. Hier wordt behoorlijk strikt naar gekeken. Niet alleen kijkt de bank naar hoeveel u verdient; uw maximale hypotheek wordt ook bepaald door uw betalingsverplichtingen. Onderdeel hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn: een studieschuld, persoonlijke lening, krediet of alimentatie. Deze onderdelen worden in mindering gebracht op uw inkomen en onder de streep komt er een bedrag uit dat de bank hanteert als maximum.

Stel dat uw maximale hypotheek 275.000 euro bedraagt, maar de woning die u op het oog heeft een lagere waarde heeft, dan is uw maximaal te lenen bedrag de waarde van uw woning. Een hypotheek mag immers nooit hoger zijn dan 100% van de woningwaarde. Juist daar zit voor veel mensen de moeilijkheid: wat is precies de waarde van een huis dat nog niet gebouwd is?

Hoe de waarde van uw nieuwbouwwoning wordt bepaald

Om de waarde van uw nieuwbouwwoning te bepalen, en dus de maximale hoogte van uw hypotheek, wordt door de bank gekeken naar een aantal elementen: de koop-/aanneemsom inclusief grond, eventueel meerwerk en renteverlies tijdens de bouw.

Wanneer u een overeenkomst sluit met de aannemer voor de bouw van uw nieuwbouwwoning, betaalt u hiervoor een koop-/aanneemsom, welke bestaat uit de koop van de grond plus het laten bouwen van de woning. Dit bedrag vormt de basis voor de waardebepaling van uw woning.

Er wordt wellicht meerwerk aan uw woning verricht: denk aan het laten verzorgen van een uitbouw, het plaatsen van extra stopcontacten, et cetera. Meerwerk kan voor een zeer groot deel en tot op grote hoogte worden meegefinancierd in de hypotheek, omdat weerwerk de woningwaarde verhoogt. Veel banken hanteren als stelregel dat als de kosten van meerwerk meer dan 20% van de koop-/aanneemsom bedragen, er eerst een taxatie plaats dient te vinden.

Renteverlies tijdens de bouw compenseert het verschil in rente ten tijde van het afsluiten van het contract en rentefluctuaties tijdens de bouw.

Kunt u uw nieuwbouwwoning betalen?

Uit deze factoren, plus uw financiële situatie vloeit een maximale hypotheek voort. Wilt u weten of u uw nieuwbouwwoning kunt betalen en of uw maximale hypotheek toereikend is? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.