Wat is het voordeel van een startershypotheek?

Wat is het voordeel van een startershypotheek?

Koop je voor de eerste keer een huis, dan kun je wellicht gebruikmaken van een startershypotheek. Je hebt er misschien al het een en ander over gehoord, maar wat houdt zo’n startershypotheek nu precies in? Kom je hiervoor in aanmerking en wat zijn de voordelen? Je leest het hier.

Wat is een startershypotheek precies?

Een hypotheek sluit je af bij een bank. Maar wat nu wanneer jouw maximale hypotheek niet hoog genoeg is om een huis te kopen? In sommige gemeenten kun je dan aanspraak maken op een zogenaamde startershypotheek: dit is een normale hypotheek, aangevuld met een benodigd extra b bedrag om de woning alsnog te kunnen kopen. Dit extra bedrag leen je van de gemeente. Er zit een maximum aan dit bedrag, maar de leningen, bedragen en voorwaarden kunnen verschillen per gemeente.

Stel dat je voor het eerst een huis wilt kopen. De woning waar je jouw oog op hebt laten vallen, kost 180.000 euro. Je hebt echter te horen gekregen dat je maximaal 160.000 euro kunt lenen voor een hypotheek. Voorheen zou dit betekenen dat je het huis niet zou kunnen kopen of dat je op andere wijze aan die extra 20.000 euro zou moeten komen, bijvoorbeeld door het te lenen van je ouders. Met de komst van de startershypotheek kan de gemeente je nu helpen.

Het voordeel dat een startershypotheek je biedt

Het grootste voordeel van een startershypotheek is natuurlijk dat je nu wél een huis kunt kopen. De startershypotheek kent echter bijzondere voordelen. Over het gedeelte dat je van de gemeente leent, betaal je de eerste drie jaar geen rente. Je hoeft dit bedrag in die periode ook niet af te lossen. Om het concreet te maken met het voorbeeld van de hypotheek van 160.000 euro en de woning van 180.000 euro: je lost de eerste drie jaar alleen af op de geleende 160.000 euro. De rente die je betaalt, wordt ook alleen over die 160.000 euro berekend. Na drie jaar vindt er een hertoetsing plaats en wordt gekeken of je nu genoeg draagkracht hebt om ook de resterende 20.000 euro af te gaan lossen. Een startershypotheek is specifiek ontwikkeld voor jonge mensen waarvan wordt verwacht dat hun inkomen de komende jaren alleen maar zal stijgen.

Meer informatie over de startershypotheek

Wil je weten of jij ook een startershypotheek kunt krijgen? Wij kennen in elke gemeente de voorwaarden en kunnen je adviseren in een gratis intakegesprek. Neem contact met ons op om een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs te maken.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen