Hoe een hypotheek berekenen voor een zzp'er?

Hoe een hypotheek berekenen voor een zzp'er?

Wanneer je in loondienst werkt, is het afsluiten van een hypotheek vaak relatief eenvoudig. De berekening van een maximaal te lenen som is snel gemaakt, volgens een indicatieve vuistregel. Wanneer je zzp’ er bent, kan het echter lastig zijn om een maximale hypotheek te berekenen. Banken willen zo veel mogelijk zekerheid en dat is nu juist wat veel zzp’ers niet kunnen bieden. De meeste zzp’ers hebben fluctuerende inkomsten. Hoe weet je dan op wat voor hypotheek je als zzp’er kunt rekenen? Wij leggen het je uit.

Hoe een hypotheek bij loondienst berekend wordt

Voor mensen die een arbeidscontract hebben en in loondienst werken, werkt de berekening van de maximale hypotheek vrij eenvoudig. De stelregel is dat je maximaal jouw bruto jaarinkomen vermenigvuldigd met de factor 4,5 kunt lenen. Dit is echter nog voor vermindering door eventuele vaste lasten en andere financiële verplichtingen of schulden die je hebt.

Stel dat je in loondienst werkt en een jaarinkomen van 48.000 euro hebt. Jouw maximaal te lenen bedrag komt in de basis dan uit op 216.000 euro. Hoe zit het dan met een zzp’er met een jaaromzet van 48.000 euro? Je zou zeggen dat je dan automatisch op (ongeveer) hetzelfde bedrag uitkomt, maar het werkt iets anders.

Hoe de hypotheek voor een zzp’er berekend wordt

Om als zzp’er een hypotheek te kunnen krijgen, zul je allereerst de bank de nodige zekerheid moeten bieden. Werk je nog korter dan drie jaar als zelfstandige, dan wordt het bij de meeste banken erg lastig om op eigen kracht een hypotheek te krijgen. Om de financiële onzekerheid voor een groot gedeelte weg te nemen, kijkt de bank bij zzp’ers naar hun historie. Je zult de jaarrekeningen van de afgelopen drie boekjaren moeten kunnen overhandigen aan de bank. De bank gebruikt vervolgens de gemiddelde omzet en winst van die jaren om een inschatting te maken van jouw draagkracht. Het maximaal te lenen hypotheekbedrag wordt in principe hierop gebaseerd. Uiteraard wordt er ook bij zzp’ers gekeken naar hun schulden en andere financiële verplichtingen.

Het is echter niet zo dat de bank louter naar de afgelopen drie jaar kijkt. Er wordt weldegelijk gelet op je potentie, groei en de branche waarin je werkt. Een goede adviseur kan je helpen bij het maken van een goede case en een goede presentatie van jouw cijfers.

Wij zijn er ook voor zzp’ers

Ben jij zzp’er en op zoek naar een hypotheek, dan kun je bij ons terecht. Wij brengen samen met jou de situatie in kaart en vertellen je wat mogelijk is. Bij het aanvragen van een hypotheek voor een zzp’er komt wat meer kijken, maar wij kunnen je al snel vertellen of je kans maakt op het verkrijgen van een hypotheek en zo ja, aan welke hoogte je moet denken.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen