Hoe bereken je de boete bij het oversluiten van een hypotheek?

Hoe bereken je de boete bij het oversluiten van een hypotheek?

(zoals een aflossingsvrije hypotheek), wanneer u uw hypotheek tegen een zeer hoge rente hebt afgesloten of wanneer het einde van de rentevaste periode nadert.

Wilt u uw hypotheek oversluiten, dan zijn hier kosten aan verbonden. De bank mag u kosten in rekening brengen, omdat u voortijdig een overeenkomst beëindigt. Bovendien komt u na het overstappen in een voor u gunstigere positie terecht. Voor de bank is dit echter minder gunstig, want de bank gaat minder geld aan u verdienen. Betere voorwaarden voor u, betekent ook minder gunstige voorwaarden voor de bank. Vandaar dat u bij het oversluiten een boete betaalt. Maar hoe weet u hoeveel deze boete bedraagt? En wanneer u hier duidelijkheid over hebt: hoe weet u of deze boete  een eerlijk bedrag is?

Nieuwe berekening is in uw voordeel

Voorheen werden er dikwijls wilde boetebedragen gehanteerd die – dat zal u niet verbazen – niet in uw voordeel uitvielen. Op 14 juli 2016 werd vastgesteld dat de maximale boete nooit meer mag zijn dan het directe financiële nadeel dat de bank ervaart wanneer u vervroegd aflost. Dit was voor de consument een belangrijke stap, die bovendien zorgde voor houvast en een stukje transparantie.

In maart 2017 heeft  de Autoriteit Financiële Markten ervoor gezorgd dat wetgeving hieromtrent nog duidelijker en scherper werd. Er werden vaste uitgangspunten gedefinieerd die duidelijk maakten hoe de boeteberekening precies tot stand moet komen.

Wanneer de bank dus zelf komt met een boeteberekening, kan deze gecontroleerd worden. Er zijn namelijk vaste vereisten waar deze aan moet voldoen en er is tegenwoordig goed aangegeven wat de grenzen, maxima en beperkingen zijn.

Dit maakt het ook eenvoudiger om zelf uw boete te berekenen bij oversluiten. Desalniettemin blijft dit voor veel mensen een lastig iets. Gelukkig kunt u hierbij hulp krijgen.

Wij helpen u met het berekenen van uw boetebedrag

Hebt u interesse om uw hypotheek over te sluiten, maar wilt u eerst weten wat uw boetebedrag zal zijn? Wij helpen u met het berekenen van uw boetebedrag. De totstandkoming van het bedrag, is afhankelijk van een aantal factoren: het huidige rentepercentage in vergelijking met dat van uw hypotheek, de resterende rentevaste periode (deze periode geeft de bank de zekerheid van een vast bedrag), uw woningwaarde en de hoogte van het hypotheekbedrag dat u nog open hebt staan.

Als volledig onafhankelijke hypotheekadviseur kunnen wij u kundig en objectief advies verlenen. Wij helpen u met het bepalen van het boetebedrag en kunnen u adviseren over de best mogelijke hypotheek voor u. Neem contact met ons op voor een gratis oriënterend gesprek. Onze specialisten staan klaar om u te helpen bij het oversluiten van uw hypotheek.
Reactie plaatsen