Hoe moet ik een aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Hoe moet ik een aflossingsvrije hypotheek aflossen?

De term “aflossingsvrije hypotheek” is enigszins misleidend. Geen enkele hypotheek is namelijk aflossingsvrij. Elke hypotheek is een lening die volledig moet worden terugbetaald. Omdat u bij een aflossingsvrije hypotheek niet tussentijds aflost, is de uitdrukking “aflossingsvrij” van toepassing op de looptijd van de hypotheek. Deze looptijd bedraagt doorgaans 30 jaar. Nadat deze periode voorbij is, zult u de volledige hypotheek alsnog moeten aflossen. Dit gaat anders dan bij hypotheekvormen waarbij gedurende de looptijd wordt afgelost. Hoe dit in zijn werking gaat, leggen wij u uit.

De bank zal u verzoeken de schuld geheel terug te betalen

Na het eindigen van de looptijd van uw hypotheek, zult u van de bank een verzoek krijgen om het hypotheekbedrag terug te betalen. Indien u niet tussentijds heeft afgelost, betekent dit dat u in principe de hypotheek in één keer terug dient te betalen. Wanneer u gedurende de looptijd van de hypotheek voldoende heeft gespaard of in één keer af te lossen, kunt u dit doen en hebt u aan uw verplichtingen voldaan.

Er zijn zeer veel mensen in Nederland met een aflossingsvrije hypotheek. Voor veel van hen, zo blijkt wel uit het verleden, is het niet realistisch om de hypotheek in één keer af te lossen. Wanneer u niet aan uw betalingsverplichting kunt voldoen, zult u een andere oplossing moeten vinden. Veel mensen zijn genoodzaakt om hun hypotheek te herfinancieren.

Aflossen door een nieuwe hypotheek af te sluiten

Kunt u na dertig jaar uw aflossingsvrije hypotheek niet direct aflossen, dan kunt u de hypotheek opnieuw laten financieren. Dit is echter in lang niet alle gevallen gemakkelijk. Niet alleen zijn de hypotheekeisen tegenwoordig strenger; uw omstandigheden zijn ook veranderd.

Wanneer u opnieuw een hypotheek afsluit, ter herfinanciering, wordt er strenger gekeken naar uw inkomen. Dit kan negatieve gevolgen voor u hebben, bijvoorbeeld wanneer u inmiddels een lager inkomen hebt omdat u met pensioen bent. Bovendien verhuist een hypotheek na 30 jaar van box 1 naar box 3. Dit alles kan van invloed zijn op de hoogte van uw maximaal te lenen bedrag. Wat nu wanneer dit niet meer voldoende is om de hypotheek af te kunnen lossen?

Wat u kunt doen om het risico te verkleinen

Hebt u een aflossingsvrije hypotheek, dan is het zeer verstandig om stappen te ondernemen die het risico van deze hypotheekvorm verlagen. Door tussentijds af te lossen, voorkomt u dat u na 30 jaar geconfronteerd wordt met de totale hypotheeksom. U kunt bij veel banken tot 20% boetevrij aflossen.

Uw hypotheek oversluiten kan ook. Hierbij sluit u een hypotheek in een andere vorm af, waarbij aflossen verplicht is. Wij kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste verstrekker en hypotheekvorm met echt onafhankelijk en deskundig advies. Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek.
Reactie plaatsen