Hoe aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Hoe aflossingsvrije hypotheek aflossen?

Een aflossingsvrije hypotheek heeft een misleidende naam. Ook een aflossingsvrije hypotheek moet je weldegelijk aflossen. Het verschil met andere hypotheken is dat je niet verplicht bent om gedurende de looptijd af te lossen. Een aflossingsvrije hypotheek kun je op diverse manieren aflossen. Wij schetsen je graag de mogelijkheden.

Volledig afbetalen aan het einde van de looptijd

Wanneer je de hypotheek niet tijdens de looptijd hebt afgelost, zul je de hypotheek aan het einde van de looptijd (doorgaans na 30 jaar) in een keer volledig moeten aflossen. Dit kun je doen door gedurende de looptijd te sparen. Veel mensen zetten structureel geld apart of houden (een deel van) hypotheekrenteaftrek apart om te sparen.

Aflossen door verkoop van de woning

Kun je aan het einde van de looptijd niet volledig aflossen, dan kun je de schuld aflossen door de woning te verkopen. Deze methode heeft in het verleden mensen in de problemen gebracht doordat veel hypotheken onderwater zijn komen te staan. Wanneer dit gebeurt, is de waarde van de woning lager dan het openstaande bedrag van de hypotheek. Tegenwoordig wordt dit scenario zo veel mogelijk voorkomen omdat er bij nieuwe hypotheken geen volledig aflossingsvrije hypotheken meer worden verstrekt.

In een ideaal scenario is de woning sterk in waarde toegenomen en houd je na verkoop en aflossing zelfs nog geld over. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen rente over het geleende bedrag: je lost niets af. Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek hebt ter waarde van 225.000 euro. Wanneer je de woning verkoopt voor 250.000 euro, kun je de hypotheek aflossen en houd je 25.000 euro winst over. Maar wanneer je de woning voor slechts 200.000 euro verkoopt, zul je zelf nog 25.000 euro extra in moeten leggen.

Tussentijds aflossen is mogelijk

Tussentijds aflossen van een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk, zij het dikwijls met een boete. Hoeveel je kunt aflossen, is afhankelijk van je verstrekker en de voorwaarden van de hypotheek. Veel hypotheken kennen een boetevrij gedeelte, waarbij bijvoorbeeld 20% van hypotheek zonder boete mag worden afgelost. Heb je bijvoorbeeld een hypotheek van 200.000 euro met een boetevrije aflossing van 20%, dan kun je 40.000 euro aflossen zonder boete. De boete mag slechts gebaseerd worden op de overgebleven 160.000 euro. Ook zijn er hypotheken waarbij je jaarlijks een bepaald percentage maximaal af mag lossen. Op die manier kun je ook met een aflossingsvrije hypotheek je maandlasten omlaag brengen, terwijl je eveneens je schuld vermindert.

Hulp of advies nodig?

Heb je vragen over jouw aflossingsvrije hypotheek of hulp of advies nodig? Neem contact met ons op voor een oriënterend gesprek met een van onze hypotheekadviseurs. Zij kunnen je helpen met het maken van de juiste keuze.

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen