Welke leeftijd een huis kopen?

Welke leeftijd een huis kopen?

Is er een ideale leeftijd om een huis te kopen? Dat is niet te zeggen, maar net als voor iedereen is er ook voor jou een ideaal moment. Of nu of later dit moment is, is meer afhankelijk van omstandigheden dan van je leeftijd.

Wanneer je er klaar voor bent

Eenvoudig gezegd, is er maar één antwoord op de vraag “Op welke leeftijd moet ik een huis kopen?” En dat is: wanneer je er klaar voor bent. De ene persoon is pas klaar voor het kopen van een huis als hij of zij achterin de 30 is, terwijl de ander al ruim voor zijn/haar 25ste kan kopen. Het ene is niet beter dan het ander: het is volledig afhankelijk van jouw inkomen en omstandigheden.

Om een huis te kopen, zul je normaal gesproken een hypotheek moeten afsluiten. Of je in aanmerking komt voor een hypotheek, is natuurlijk bepalend voor het al dan niet kunnen kopen van een huis. Je zult voldoende inkomen moeten genereren voordat de bank jouw aanvraag goedkeurt. Wanneer dit punt aanbreekt, verschilt per persoon. Wie vroeg in de twintig is en een vaste baan heeft die voor een goed inkomen zorgt, kan waarschijnlijk een hypotheek afsluiten. Wie achterin de twintig is en nog studeert, zal normaal gesproken geen hypotheek kunnen krijgen.

Bij het kopen van een huis komen veel dingen kijken. De tijden waarin je bijna alles kon meefinancieren in je hypotheek, zijn voorbij. Houd er dus rekening mee dat je minimaal een paar duizend euro eigen vermogen mee dient te brengen om je hypotheek rond te krijgen. Hoe meer spaargeld je zelf inbrengt, hoe lager je hypotheek bovendien kan zijn en hoe lager je vaste maandlasten zullen zijn.

Het voordeel van jong een huis kopen

Wie op jonge leeftijd een huis koopt, profiteert wel van een belangrijk voordeel. Je bent verplicht om een hypotheek in maximaal 30 jaar af te lossen. Als je op je 25ste een huis koopt, betekent dit dat de hypotheek volledig is afgelost wanneer je 55 bent. Dat vormt een aantrekkelijk toekomstperspectief. Vanaf dat moment heb je geen maandelijkse hypotheeklasten meer en wanneer je het huis verkoopt, is de winst geheel voor jou.

Op latere leeftijd een huis kopen, kent een mogelijk nadeel. Met het oog op de aflostermijn van 30 jaar, zullen banken aan vijftig- en zestigplussers soms minder snel een hypotheek verstrekken. Onmogelijk is dit echter absoluut niet, zeker wanneer je een aanzienlijk eigen vermogen in kunt brengen.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen