Hoe werkt een bedrijfshypotheek?

Hoe werkt een bedrijfshypotheek?

Ook deze hypotheek wordt in termijnen afgelost. De voorwaarden waaronder een bedrijfshypotheek wordt verstrekt, kunnen echter wel afwijken van die van een particuliere hypotheek. Daarnaast kent een bedrijfshypotheek twee hoofdvormen, die niet zoals bij een particuliere hypotheek de manier van aflossen bepalen, maar gaan over de totstandkoming van de financiering.

De basisbeginselen zijn gelijk

De uitgangspunten voor het verkrijgen van een hypotheek die gelden voor een particuliere hypotheek, zijn ook van toepassing op een bedrijfshypotheek. U zult dus vooral voldoende zekerheid moeten bieden aan een bank. U zult moeten bewijzen dat uw bedrijf de last van de hypotheek kan dragen.

De bedrijfshypotheek

Wilt u een bedrijfshypotheek aanvragen, dan zal de bank altijd om bepaalde documenten vragen. Zoals een privépersoon moet bewijzen over een stabiel en toereikend inkomen te beschikken, zo zal een bedrijf moeten aantonen dat er voldoende omzet wordt gegenereerd om de hypotheek te kunnen betalen. U zult sowieso jaarcijfers moeten aanleveren, zodat de bank kan controleren of het bedrijf rendabel genoeg is. Net als bij een particuliere hypotheek, rekent de bank rente over het geleende bedrag. Deze rente is doorgaans iets hoger dan bij particuliere hypotheken.

Op persoonlijke naam of op naam van het bedrijf

Sluit u een bedrijfshypotheek af dan hebt u, afhankelijk van uw rechtsvorm en hypotheek, soms de mogelijkheid om te kiezen of u de hypotheek op persoonlijke naam of op naam van het bedrijf afsluit. Wat voor u de beste keuze is, kunnen wij u als expert in een persoonlijk gesprek uitleggen. Een hypotheek op persoonlijke naam kan gunstig zijn voor de balans van uw onderneming, maar u draagt dan wel een groter persoonlijk risico. Het voordeel van een hypotheek op de naam van het bedrijf is dat het bedrijf wel het pand af mag schrijven (tot maximaal de helft van de WOZ-waarde).

Objectfinanciering

Naast de bedrijfshypotheek is er ook een objectfinanciering. Waar bij de bedrijfshypotheek voornamelijk wordt gekeken naar de situatie en de winst van de onderneming, kijkt de bank – in dit geval een gespecialiseerde verstrekker – naar de waarde van het pand. Hoe waardevoller het pand, hoe meer er wellicht mogelijk is, zeker wanneer de verwachting is dat de waarde in de toekomst verder zal stijgen. De waarde van het pand weegt zwaarder dan de omzet of winst van het bedrijf. Met een objectfinanciering is het eenvoudiger om in de toekomst een hypotheek over te sluiten.

Welke hypotheek voor u de beste keuze is, kan het beste worden besproken met een hypotheekexpert en met uw accountant. De keuze die u maakt kan verstrekkende gevolgen hebben, positief of negatief, dus laat u altijd goed informeren.