Hoeveel ben je kwijt aan huur of hypotheek?

Hoeveel ben je kwijt aan huur of hypotheek?

De onderliggende vraag is natuurlijk wat u kwijtbent aan huur of hypotheek. Huren of kopen kan een groot verschil maken, zelfs wanneer de maandlasten in eerste instantie gelijk uit lijken te komen.

Is kopen uiteindelijk voordeliger dan huren?

De belangrijkste vraag voor veel mensen om te beantwoorden, is of kopen uiteindelijk voordeliger is dan huren. Die vraag lijkt eenvoudig, maar kan in de praktijk nog best lastig te beantwoorden zijn. Het kan zomaar zijn dat u uiteindelijk met koop voordeliger uit bent, terwijl uw maandlasten hoger zijn dan bij huren. Andersom kan het ook zo zijn dat u met koop veel lagere maandlasten krijgt, maar u uiteindelijk niet voordeliger uit bent. Veel hangt samen met het gebruik: hoe lang blijft u in uw nieuwe woning? Wij lichten graag enkele factoren die van invloed zijn toe.

Eigendom versus huur

Een woning kopen, is een investering. Omdat u eigenaar wordt van het pand en de schuld die u hebt wordt afgelost, is welbeschouwd koop bijna altijd een betere keuze dan huur op de lange termijn. Stel dat u een woning dertig jaar huurt tegen een prijs van 800 euro per maand. Na dertig jaar hebt u 288.000 euro betaald. Dat is wellicht meer dan dat een soortgelijk huis zou kosten. Bovendien wordt de woning uiteindelijk niet van u. Zou u voor een soortgelijk bedrag een woning kopen, dan lost u deze in dertig jaar tijd af. Na die tijd bent u hypotheekvrij en hebt u geen maandlasten meer

Hoger versus lager risico

De koop van een woning brengt wel een risico met zich mee. Bij vroegtijdige verkoop of onvoldoende aflossen, is de kans aanwezig dat u achterblijft met een restschuld. Wanneer u dan de woning verkoopt, zult u zelf een bedrag bij moeten leggen om het verschil te overbruggen. Dit heeft in het verleden, toen in de crisis veel woningen onderwater kwamen te staan, veel mensen in de problemen gebracht. Kan de hypotheek niet meer worden betaald en moet u de woning verkopen, dan kan een restschuld voor flinke problemen zorgen. Bij huur hebt u dit risico niet.

Onderhoudskosten

Wie een woning koopt, is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit betekent dat u na verloop van tijd onderhoud moet laten plegen aan cruciale zaken zoals uw dak, muren, lood- en zinkwerk, kozijnen en schilderwerk, maar bent natuurlijk ook verantwoordelijk voor reparaties en vervanging van installaties. Huurt u, dan hebt u hier veel minder omkijken naar. U betaalt waarschijnlijk een relatief gering bedrag aan servicekosten en vervangingen en reparaties komen in de basis op het conto van de verhuurder.

Prijsvast versus prijsstijging

Wanneer u koopt, weet u zeker dat u nooit meer gaat betalen dan de vastgestelde aflossing. De kosten zijn het hoogste wanneer nettolasten en brutolasten gelijk komen te liggen, maar de bruto maandlasten vormen altijd het plafond. Huurt u voor zeer lange tijd, dan kunnen prijsstijgingen ervoor zorgen dat u na verloop van tijd behoorlijk duur uit bent.

Wat is de juiste keuze? Dat is geheel persoonlijk, maar u kunt natuurlijk altijd een vrijblijvend intakegesprek aanvragen met de hypotheekadviseur.