Risicomanagement: wie is aansprakelijk bij een vervuilingsincident?
17 augustus 2017 

Risicomanagement: wie is aansprakelijk bij een vervuilingsincident?

Bron: Amweb 16 augustus 2017

Een vervuilingsincident kan de beste bedrijven overkomen, ondanks alle inspanningen van risicomanagers en steeds strengere milieuwetten. Hoe beheer je bedrijfsmatige milieurisico’s? Kun je je tegen de gevolgen van een milieuramp verzekeren?

Zelfstandige polis voor milieuaansprakelijkheid

Als het mis gaat, kan de afhandeling van een incident een lang en moeizaam proces zijn. Het onderzoek door toezichthouders brengt aanzienlijke juridische kosten met zich mee. Latimer raadt bedrijven aan om bestaande verzekeringspolissen te checken. “De dekking voor milieuaansprakelijkheid is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. Polissen dekken nu schades die eerder misschien niet gedekt waren, ze zijn kosteneffectiever en beter toegesneden op de klant. Als we een aantal recente incidenten bekijken, zien we dat een zelfstandige polis voor milieuaansprakelijkheid beter is dan traditionele schade- en aansprakelijkheidsverzekeringen.”

Robert suggereert daarnaast dat bedrijven het best in zee kunnen gaan met een verzekeraar die een solide crisisrespons biedt. “Je reputatie krijgt een flinke knauw als je het gesprek van de dag bent op social media. En als toezichthouders onderzoek naar je doen. Milieuschade leidt ook vaak tot reputatieschade. Bedrijven moeten erop letten dat dit ook onder de dekking valt.”

Lees het volledige Engelstalige artikel in Progress Magazine.

Over de schrijver
Reactie plaatsen