Wat kun je meefinancieren in een nieuwbouw hypotheek?

Wat kun je meefinancieren in een nieuwbouw hypotheek?

Wanneer je een bestaande woning koopt, is het voor de meeste mensen direct duidelijk wat er meegefinancierd kan worden. Iedereen is op de hoogte van de kosten koper. Hoe zit dat wanneer je een nieuwbouwwoning koopt? Bij het kopen van nieuwbouw, is er geen sprake van kosten koper. Deze woning koop je vrij op naam, maar betekent dit dat je er dan bent met een hypotheek die de kosten van de woning dekt, of is er meer en kunnen er zaken mee worden gefinancierd? Wij geven je het antwoord.

Uitleg van de kosten bij nieuwbouw

De prijs van een nieuwbouwhuis komt anders tot stand dan de prijs van bestaande bouw. Bij bestaande bouw betaal je de overeengekomen prijs voor de woning, plus de kosten koper. De kosten koper komen voor eigen rekening en worden niet meegefinancierd in de hypotheek. Het kopen van een nieuwbouwhuis werkt met een bouwdepot: de kosten van de bouw van het huis worden in fases betaald. In feite wordt eerst de grond betaald, dan de bouw van het huis en dan de afwerking. Op dit punt komen meerwerk en meefinancieren ter sprake.

Meerwerk is meerprijs

Sommige nieuwbouwwoningen worden casco opgeleverd. Dat wil zeggen: helemaal kaal. Je zult dan zelf nog zaken als de keuken, sanitair en een badkamer moeten kopen en laten installeren. De hypotheek die je kunt krijgen, dekt de kosten van de casco woning: de overige onderdelen komen in de basis voor eigen rekening. Sommige woningen worden opgeleverd met een standaard keuken, badkamer en sanitair (soms heb je keuze uit verschillende uitvoeringen). Indien dit het geval is, zitten deze onderdelen bij de prijs van de woning inbegrepen en worden deze dus wel meegefinancierd.

Dan is er nog meerwerk. Soms wil je extra’s: radiatoren op andere plaatsen, een andere indeling van de kamers, of een keuken of badkamer die afwijkt van wat standaard geleverd wordt. Bijna alle werkzaamheden die afwijken van het originele plan, schaart men onder de noemer meerwerk. Meerwerk betekent een meerprijs en in de meeste gevallen worden deze extra kosten niet meegefinancierd.

Soms kan meerwerk worden meegefinancierd

De tijden dat alle meerwerk volledig kan worden meegefinancierd, zijn voorbij. Dit betekent echter niet dat meerwerk altijd voor eigen rekening komt. De bank bekijkt meerwerk vaak met interesse. Dit met het oog op waardevermeerdering van de woning. Sommige werkzaamheden die onder meerwerk vallen, leiden namelijk tot een significante waardestijging van het pand. Denk aan een aanbouw, maar ook aan het laten installeren van duurzame oplossingen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. In deze gevallen is het zeker niet ondenkbaar dat de bank (een deel van) de extra kosten mee kan laten financieren in je hypotheek.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen