Wanneer kan je geen hypotheek krijgen?

Wanneer kan je geen hypotheek krijgen?

Hypotheek afgewezen?

Of je een hypotheek kunt krijgen, is van veel zaken afhankelijk. Zaken die voor de hand liggen, maar ook zaken die misschien enige uitleg behoeven. Om je een duidelijk beeld te verschaffen, gaan wij bij dezen in op enkele veelvoorkomende maar ook enkele minder bekende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je geen hypotheek kunt krijgen.

Een bank heeft het recht om te weigeren

Het is goed om te weten dat een bank altijd de vrijheid heeft om een hypotheekaanvraag te weigeren. Heeft de bank twijfels over bijvoorbeeld jouw betrouwbaarheid of kredietwaardigheid, dan kan en zal de bank weigeren om een hypotheek te verstekken. In zeer veel gevallen zal de bank je eerst de mogelijkheid bieden om te kijken of je toch kunt voldoen aan de eisen, maar vaak is het ook helder voor de bank en dan is een “nee” ook echt een nee.

Hypotheek afgewezen of vragen over een hypotheek maak hier een afspraak voor telefonisch overleg met een hypotheek specialist.

Wanneer kun je geen hypotheek krijgen

Weigering wanneer je inkomen ontoereikend is

De grond waarop de meeste hypotheekweigeringen berusten, is een ontoereikend inkomen. Het kan zijn dat je simpelweg niet genoeg verdient om de hypotheek af te sluiten die je wenst. Wat dat betreft moet het niet kunnen afsluiten van een hypotheek soms genuanceerd worden: vaak is het zo dat mensen niet het gewenste hypotheekbedrag kunnen krijgen, maar dat een lager bedrag wel mogelijk is.

Onvoldoende financiële zekerheid

Niet alleen de hoogte van je inkomen doet ertoe; de bank kijkt ook naar zekerheid. Heb je nog geen vast contract en geen intentieverklaring, heb je onregelmatig werk of fluctuerende inkomsten of werk je nog maar kort als zelfstandige, dan zijn dit gronden op basis waarvan een bank het verstrekken van een hypotheek kan weigeren.

Twijfel en wantrouwen

Het is mogelijk dat je wel voldoende inkomen hebt voor het verkrijgen van een hypotheek, maar dat de verstrekker op andere gebieden twijfelt. Hier kunnen zeer veel redenen voor zijn: een negatieve BKR-registratie, te hoge financiële verplichtingen, schulden of leningen, maar ook wat minder voor de hand liggende situaties. Wanneer je jouw inkomsten niet kunt verklaren, bijvoorbeeld, roept dit bij de bank twijfel en waarschijnlijk zelfs wantrouwen op. Ook wanneer je jouw geld verdient met speculeren (bijvoorbeeld door kansspelen of gokken), zal de bank niet snel geneigd zijn een hypotheekaanvraag goed te keuren. Het bewust manipuleren van gegevens vormt een groot risico. Het is voorgekomen dat mensen op papier een salarisverhoging konden aantonen. Wanneer echter wordt vermoed dat dit slechts is gedaan om jouw kansen op het verkrijgen van een hypotheek te vergroten, werkt dit juist averechts. Uiteindelijk wil een bank zo veel mogelijk zekerheid.

Wil je weten of jij een hypotheek kunt krijgen?

Vermoed je dat je om deze of andere redenen misschien geen hypotheek kunt krijgen? Wij zoeken het voor je uit. Je bent altijd welkom om een afspraak te maken met onze hypotheekadviseur voor een gratis intakegesprek. In dit gesprek beoordelen wij jouw kansen op het krijgen van een hypotheek.

Hypotheek afgewezen?

Vraag een second opinion bij ons aan


Lees hieronder meer informatie over hypotheken: