Hoe werkt een startershypotheek?

Hoe werkt een startershypotheek?

Een startershypotheek, ook wel bekend als een starterslening, is specifiek in het leven geroepen om het starters eenvoudiger te maken om een huis te kopen. Het is tegenwoordig voor starters (veelal jonge mensen) niet eenvoudig om een hypotheek te krijgen. Met een startershypotheek wordt het mogelijk gemaakt om toch een woning te kopen die anders te duur zou zijn geweest. Hoe dat precies werkt, leest u hier.

De gemeente verstrekt de startershypotheek

Lang niet overal in Nederland kunt u een startershypotheek krijgen. Deze lening wordt namelijk door de gemeente verstrekt en slechts een select aantal gemeenten in Nederland doet mee. Met een starterslening wordt het gat tussen de prijs van de woning en uw maximaal te lenen bedrag overbrugd. Stel dat u een woning van 200.000 euro op het oog hebt, maar uw maximaal te lenen hypotheekbedrag 180.000 euro bedraagt. Indien u de woning koopt in een gemeente die een startershypotheek kan verstrekken, zou u in aanmerking komen voor een starterslening van 20.000 euro.

Hoe zit het met de maandelijkse lasten?

De bank verstrekt u niet voor niets een maximumbedrag. Meer geld lenen wordt door de bank als onverantwoord gezien. En toch gaat u met een starterslening meer geld lenen, meer dan dat de bank u bereid is te lenen. Hoe zit het dan precies met de maandelijkse lasten en hoe kan het dat u met een startershypotheek niet meer moet aflossen dan dat u kunt betalen? Voor het aflossen van een startershypotheek gelden andere bepalingen.

Net als bij een normale hypotheek geldt voor de starterslening een maximale termijn van dertig jaar. Daar het een relatief laag bedrag betreft, is de maandelijkse impact gering. Daarbij bent u de eerste drie jaar vrijgesteld van maandlasten. De starterslening bestaat uit de starterslening zelf en een combinatielening. De starterslening wordt in drie jaar tijd afbetaald door de combinatielening, daar merkt u in de maandelijkse betalingen dus niets van. Na die drie jaar is de combinatielening opgehoogd met het bedrag uit de starterslening: u gaat nu beginnen met het volledig aflossen van uw hypotheek en de combinatielening. Qua maandlasten bent u uiteindelijk dus iets duurder uit dan wanneer u het gehele bedrag met de hypotheek had kunnen lenen. Dit komt omdat de combinatielening in box 3 valt en dus niet fiscaal aftrekbaar is. In de praktijk is het verschil echter zeer gering en de startershypotheek maakt dus wel mogelijk dat u het huis dat u wilt kunt kopen.

Extra voordeel: ook bijkomende kosten kunnen worden gefinancierd

Om het starters extra aantrekkelijk te maken om een woning te kopen, kunnen ook de bijkomende kosten worden meegefinancierd in de startershypotheek. Dit betreft de kosten koper bij de koop van bestaande bouw en de aankoopkosten die u moet betalen bij de koop van een nieuwbouwwoning. Dit betekent dat u slechts weinig eigen geld mee hoeft te nemen.