Hoe lang duurt de beoordeling van een hypotheek?

Hoe lang duurt de beoordeling van een hypotheek?

De ene keer gaat dit sneller dan de andere keer. Dit heeft in grote maten te maken met uw specifieke situatie, de omstandigheden en de complexiteit. Wij lichten u graag in over de verschillende stadia die bij een hypotheekaanvraag komen kijken en hoe lang u hier ongeveer voor moet rekenen.

Bereid u goed voor: dit kan tijd schelen

Voordat de daadwerkelijke hypotheekaanvraag de deur uit gaat, kunt u zorgen voor een goede voorbereiding die het eerste stadium voorspoediger doet verlopen. Maakt u een afspraak met uw hypotheekadviseur, zorg dan dat u alle benodigde documenten paraat hebt. Vraag van tevoren welke documenten benodigd zijn en zorg voor een goed overzicht op het moment van uw afspraak. Hoe eerder u alle benodigde documentatie hebt, hoe sneller u verder kunt gaan met de aanvraag.

Het adviesgesprek

Het adviesgesprek kunt u zien als het startpunt van het traject. Dit gesprek kan plaatsvinden wanneer u wilt en duurt zo lang als u nodig hebt, maar meestal zult u niet langer dan een paar uur nodig hebben. Zeker wanneer u de benodigde documenten al verzameld hebt, kan er over worden gegaan tot het aanvragen van het renteaanbod.

Het aanvragen van het renteaanbod

Uw hypotheekadviseur zal bij verschillende verstrekkers een renteaanbod aanvragen, mocht u dit willen. U krijgt dan informatie over het rentetarief waartegen een bank u een hypotheek zou kunnen verstrekken. Houd rekening met ongeveer een werkweek totdat alle aanbiedingen binnen zijn. Zodra u deze hebt, kunt u kijken welke hypotheekverstrekker het beste aanbod voor u heeft. U hebt hiervoor twee weken de tijd.

De benodigde documenten aanleveren

Hebt u een bank gekozen, dan is het zaak om de benodigde documenten op te sturen. Hoe meer documenten u al hebt, hoe sneller het kan gaan, maar reken hiervoor op ongeveer een week.

Wachten op de definitieve offerte en het akkoord

Heeft de verstrekker uw documenten ontvangen, dan zal deze bepalen of u in aanmerking komt voor een hypotheek of niet. Doorgaans ontvangt u binnen twee weken een definitieve offerte, indien uw aanvraag wordt goedgekeurd. U krijgt vervolgens zelf weer twee weken de tijd om de offerte te accepteren, te tekenen en terug te sturen. Mogelijk moet er nog wat extra documentatie worden aangeleverd of moet er aan extra eisen worden voldaan om de hypotheek rond te krijgen. Dit kan het proces wat vertragen.

Tekenen bij de notaris

Hebt u uw offerte geaccepteerd en ondertekend, dan moet u nog tekenen bij de notaris. Reken hier ongeveer een week voor.

Wij helpen u in het gehele proces

Een hypotheekaanvraag van a tot z duurt doorgaans zo’n 6-8 weken. Wij zijn er om u in het gehele proces te helpen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek.
Reactie plaatsen