Hoeveel aflossingsvrij hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel aflossingsvrij hypotheek kan ik krijgen?

Het antwoord is vrij eenvoudig: u kunt bij de meeste banken geen aflossingsvrije hypotheek meer krijgen. Tegenwoordig worden nieuwe hypotheken meestal nog maar in twee soorten verstrekt: een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Wij leggen u uit hoe dit komt.

Mensen kwamen in de problemen door een aflossingsvrije hypotheek

Enkele decennia geleden groeiden de bomen tot aan de spreekwoordelijke hemel. Iedereen was ervan overtuigd dat de huizenprijzen zouden blijven stijgen. Dit leidde ertoe dat er een wildgroei kwam aan allerlei soorten hypotheken, velen daarvan met een speculatief karakter. Een populaire hypotheekvorm was de aflossingsvrije hypotheek. Pas doen de crisis toeslag, zag iedereen op pijnlijke wijze welke risico’s hieraan vast konden zitten.

In tegenstelling tot dat de naam doet vermoeden, is een aflossingsvrije hypotheek nooit aflossingsvrij. Het verschil zit in de manier van aflossen. Gedurende de looptijd is er bij een aflossingsvrije hypotheek geen verplichting tot aflossen. Het idee van deze hypotheekvorm is dat aan het einde van de looptijd, doorgaans dertig jaar, de hypotheek in een keer wordt afgelost. Huizeneigenaren zijn daarvoor zelf verantwoordelijk. In dertig jaar tijd moet er voldoende vermogen worden opgebouwd om de hypotheek aan het einde af te kunnen lossen. Lang was de tendens dat het niet erg was als dit niet lukte: de woning kon na dertig jaar immers met flinke winst worden verkocht, waardoor er na het aflossen van de hypotheek nog een mooi bedrag overbleef.

In de praktijk ging dit echter lang niet altijd op. Met name in en na de financiële crisis, bleken veel huizen minder waard te zijn en kon er met de verkoop onvoldoende geld worden gegenereerd om de hypotheek af te lossen. Te veel mensen hadden onvoldoende financiële reserves opgebouwd om dit te kunnen compenseren, met als gevolg dat veel hypotheken onderwater kwamen te staan en mensen in financiële problemen raakten.

Uitzondering voor eigenaren van een aflossingsvrije hypotheek

Tegenwoordig worden er bijna geen nieuwe aflossingsvrije hypotheken meer verstrekt omdat het risico te hoog is gebleken. Voor huiseigenaren die een lopende aflossingsvrije hypotheek hebben, wordt een uitzondering gemaakt. Als u voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek had, kunt u deze oversluiten. Wilt u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten, dan is dit bij de meeste banken niet meer mogelijk. Er zijn banken die u echter nog wel een aflossingsvrije hypotheek kunnen verstrekken. De lening bedraagt dan doorgaans maximaal 50% (in sommige gevallen tot wel 80%) van de koopsom van de woning. Met andere woorden: u zult veel eigen geld mee moeten nemen en met de aflossingsvrije hypotheek kunt u slechts beperkt gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek. Vanwege de risico’s en de afgenomen voordelen is deze hypotheekvorm lang niet meer zo populair als vroeger en minder gebruikelijk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het dus nog wel mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.
Reactie plaatsen