Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?

Wanneer u plannen heeft om een woning te kopen, is het aan te raden om tijdig te plannen en te sparen. U zult namelijk eigen geld mee moeten nemen om een hypotheek te kunnen krijgen. Hoeveel eigen geld u nodig hebt voor een hypotheek, hangt af van een aantal zaken. Wij vertellen u graag waar u aan moet denken en waar u rekening mee moet houden.

Bent u van plan om een eigen huis te kopen, beschikt u over (voldoende) spaargeld en wilt u weten wat er mogelijk is, bijvoorbeeld wat uw maximale hypotheekbedrag zou zijn? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij gaan graag samen met u dieper op uw situatie in om u een beeld te geven van de mogelijkheden. Biedt dit aanknopingspunten, dan kunnen wij u vanzelfsprekend begeleiden bij uw hypotheekaanvraag. Laten wij eerst kijken naar hoeveel geld u nodig hebt voor een hypotheek.

Bestaande bouw of nieuwbouw?

Het antwoord op de vraag “hoeveel eigen geld heb ik nodig voor een hypotheek?” is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zijn de regels anders bij bestaande bouw en nieuwbouw. Wie een bestaande woning wil kopen, krijgt te maken met kosten koper. Wie een nieuwbouwwoning wil kopen, krijgt onder andere te maken met de kosten van een bouwdepot en eventuele kosten voor meerwerk. Deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid eigen geld die u dient mee te nemen.

Eigen geld bij de koop van een bestaande woning

Wilt u een bestaande woning kopen, dan is uw maximaal te lenen bedrag de kostprijs van de woning. Bent u met de verkopende partij een prijs van 385.000 euro overeengekomen, dan is dit uw maximaal te lenen hypotheekbedrag, ervan uitgaande dat uw hypotheekaanvraag ook wordt goedgekeurd na toetsing van uw financiële situatie en inkomen.

Bij de koop van een bestaande woning komen meer kosten kijken dan alleen de koopprijs van de woning. U dient rekening te houden met kosten koper. Kosten koper bestaan uit verschillende kosten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, advieskosten en enkele andere kostenposten. Grofweg bedragen de kosten koper ongeveer 3% tot 7% van de koopprijs van de woning.

Eigen geld meenemen bij de koop van een nieuwbouwwoning

Koopt u een nieuwbouwwoning, dan is de prijs anders samengesteld dan die van een bestaande woning. De woning die u koopt, moet immers nog gebouwd worden. Dit betekent dat u geen koopconstructie hebt met kosten koper, maar een vrij op naam constructie met andersoortige bijkomende kosten. De kosten waar u in dit geval op moet rekenen, zijn kosten voor een bouwdepot en renteverlies. Dit zijn kosten die u zelf dient te betalen, al kunt u het renteverlies (deels) meefinancieren. Doet u dit, dan kunt u dit deel van de kosten niet fiscaal aftrekken.

Daarnaast krijgt u bij nieuwbouw vaak te maken met meerwerk. Uw woning wordt volgens afspraken opgeleverd, maar wilt u hiervan afwijken (bijvoorbeeld omdat u een andere keuken wilt), dan zijn de extra kosten hiervoor in de basis voor uw eigen rekening. Echter: wanneer meerwerk leidt tot een aantoonbare meerwaarde van de woning, kan dit vaak (deels) worden meegefinancierd.
Reactie plaatsen