Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Dat is wellicht de eerste en belangrijkste vraag die potentiƫle huizenkopers zichzelf stellen. Wilt u een huis kopen, dan is het natuurlijk van tevoren handig en verstandig om te weten waar uw limiet ligt. Het laatste dat u wilt, is dat uw bod op een woning wordt geaccepteerd, maar dat de koop uiteindelijk niet rondkomt omdat uw hypotheekaanvraag niet wordt goedgekeurd. Daarom geven wij u graag meer inzicht in hoeveel hypotheek u kunt krijgen.

De vuistregel die u als uitgangspunt kunt nemen

Er is een vuistregel die u kunt hanteren om te berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Deze rekensom geeft u een goede indicatie, maar biedt u geen absolute zekerheid. Bovendien zijn er nog andere factoren van invloed op de hoogte van uw maximale hypotheek. Deze zullen wij dadelijk behandelen.

De vuistregel voor het bepalen van de maximale hypotheek die u kunt krijgen, bedraagt: 4,5 maal uw bruto jaarinkomen. Hebt u een bruto jaarinkomen van 45.000 euro, dan zal in de basis het maximale hypotheekbedrag om en nabij de 202.500 euro zijn. Verdient u jaarlijks 97.500 euro bruto, dan is uw maximale hypotheek in de basis 438.750 euro.

Factoren die van invloed zijn op uw maximale hypotheek

De reden waarom van tevoren moeilijk is vast te stellen hoeveel hypotheek u kunt krijgen, is omdat er nog meer factoren meespelen bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag. Zo is in de eerste plaats uw dienstverband van belang. Hebt u geen dienstverband of is dit nog een tijdelijk dienstverband, dan biedt dit de bank minder zekerheid dan een contract voor onbepaalde tijd.

Naast uw inkomen wordt er echter ook gekeken naar uw algehele financiƫle situatie. Een studieschuld, BKR-geregistreerde kredieten en andere financiƫle verplichtingen zoals het betalen van alimentatie worden allemaal meegenomen in de berekening. Is er sprake van een of meer van deze financiƫle verplichtingen, dan kan dit de maximale hypotheek die u kunt lenen flink verlagen.

Zelf geld meebrengen is altijd verplicht

Wanneer u een huis wilt kopen, is het verplicht om eigen geld in te brengen. Koopt u een bestaande woning, dan dient u bijvoorbeeld zelf de kosten koper te financieren. Het is absoluut aan te raden om een goed bedrag te sparen voordat u een huis gaat kopen. Door dit te doen kunt u ook een eventueel tekort zelf overbruggen.

Wanneer u een woning op het oog hebt van 250.000 euro en uw maximale hypotheek 225.00 euro bedraagt, kunt u zelf spaargeld inleggen om de koop alsnog te kunnen realiseren. Beschikt u over 25.000 euro spaargeld, plus 3-7% van de koopsom om de kosten koper te kunnen financieren, dan betekent dit dat u alsnog de woning kunt kopen.

Wanneer u een woning verkoopt en deze woning overwaarde heeft, dan kunt u deze overwaarde uiteraard gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning.

Wij verlenen vrijblijvend advies

Wilt u weten hoeveel hypotheek u maximaal kunt krijgen? Maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij vertellen u de mogelijkheden en maken een exacte berekening voor u.
Reactie plaatsen