Startershypotheek wat is er mogelijk 2019
13 februari 2019 

Startershypotheek wat is er mogelijk 2019

Startershypotheek: wat is er mogelijk in 2019?

Sta je op het punt voor het eerst een huis te kopen? Een belangrijke beslissing die je graag weloverwogen maakt. . Bij Hypadvies denken we daarin graag met je mee en dus geven we jou alle informatie die nodig is om de aankoop van je droomwoning te financieren. Wat is er zoal mogelijk in 2019 om je eerste woning te kopen?

Maximale hypotheek 2019

De maximale hypotheek 2019 ziet er als volgt uit: in 2019 kan je niet meer lenen dan de woningwaarde. De maximale hypotheek is de afgelopen jaren stapsgewijs verlaagd naar 100 procent. Dit betekent ook dat je meer eigen geld moet inleggen om een woning te kopen. Daarnaast ben je kosten kwijt aan overdrachtsbelasting, het inschakelen van een notaris, het opmaken van een taxatierapport én het financieren de woning zelf. De Nationale Hypotheek Garantie is er voor woningen tot € 290.000,-. Bij energiebesparende maatregelen ligt deze grens op € 307.400,-.

Wat is een startershypotheek?

De startershypotheek is een hypotheekvorm voor mensen die hun eerste huis kopen. Deze hypotheek bestaat uit twee verschillende vormen: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Bij de eerste hypotheekvorm blijft de maandelijkse som van rente en aflossing gelijk. Aan het einde van de hypotheekduur is de volledige hypotheek afgelost. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. De hoogte van dit bedrag hangt af van de som én hoogte van je hypotheek. Welke hypotheekvorm je ook kiest, je profiteert altijd van de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je de hypotheekrente mag aftrekken van de inkomstenbelasting.

Starterslening

De starterslening is een aanvulling op de reguliere hypotheek. Met deze lening overbrug je het verschil tussen de prijs van je huis en je maximale hypotheek. Gemeentes verstrekken deze lening tegen bepaalde voorwaarden. Vraag gerust naar de mogelijkheden bij ons als jouw hypotheekadviseur.

Duo koop: betaalbaar kopen als starter

Duo koop maakt het kopen van een huis betaalbaar. Je koopt wel het huis, maar niet de grond waarop de woning is gebouwd. Deze grond wordt namelijk gekocht door de Nationale Grondbank. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag aan huur, een soort erfpacht. Dit betekent in de praktijk dat je zo’n 30 procent goedkoper uit bent in het kopen van je eerste woning. Deze optie is alleen mogelijk in combinatie met de Nationale Hypotheek Garantie. Informeer naar de overige voorwaarden bij een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Schenking van ouders

Het kopen van een woning wordt ook gemakkelijker dankzij een schenking. In 2019 kan er maximaal € 102.010,- worden geschonken zónder dat er geschenkbelasting moet worden betaald. Het geld moet wel worden gebruikt voor de aankoop van een woning en je moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Kom langs voor een hypotheekgesprek

Ben je starter op de woningmarkt en laat je je graag adviseren door een ervaren hypotheekadviseur? Kom dan langs bij Hypadvies. Profiteer van een gratis intakegesprek en kies uit meerdere hypotheekaanbieders. Er is altijd een vestiging waar je terecht kan voor passend hypotheekadvies. Wij kijken verder dan alleen de scherpste rente en helpen je daarom graag aan een hypotheek die aansluit op jouw persoonlijke situatie.
Over de schrijver
Mede-eigenaar van Hypadvies.nl | franchisenemer bij De Hypotheekshop | Mede-eigenaar DKVLverzekeringen.nl
Reactie plaatsen