Hoe kom ik van mijn hypotheek af?

Hoe kom ik van mijn hypotheek af?

Dat wil zeggen: de hypotheek zo te veranderen dat u lagere lasten krijgt. Deze mogelijkheden zijn er echter niet altijd, maar wij nemen u mee langs enkele scenario’s.

Uw woning verkopen bij overwaarde

Wilt u helemaal van een hypotheek af, dus geen maandelijkse betaalverplichtingen meer hebben of overstappen naar een huurwoning, dan is het verkopen van uw huis een goede optie. Uw woning verkopen bij overwaarde kan interessant zijn omdat u meer voor uw woning ontvangt dan er nog open staat aan hypotheek. Het verschil is voor u. Stel dat u uw woning kunt verkopen voor 200.000 euro, terwijl u nog 155.000 euro hypotheek openstaat, dan hebt u (verkoopkosten niet meegerekend) 45.000 euro overwaarde. Na verkoop van uw woning is dit bedrag voor u.

Wat wanneer uw woning onderwater staat?

Wanneer uw woning onderwater staat, betekent dit dat uw restschuld hoger is dan de waarde van uw woning. In een dergelijk geval is het een stuk lastiger om van uw hypotheek af te komen. Dit betekent namelijk dat u bij moet leggen. Wanneer u uw woning kunt verkopen voor 200.000 euro, maar er nog 220.000 euro aan hypotheek openstaat, betekent dit dat u na de verkoop van de woning ook nog eens 20.000 euro uit eigen zak zal moeten betalen.

Woningverkoop is in verreweg de meeste gevallen waarbij de woning onderwater staat geen verstandige keuze. Zelfs als u het geld hebt om het restant te kunnen betalen, is het nog maar de vraag of u een nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Daarom kiezen veel mensen er in deze situatie voor om hun hypotheek over te sluiten.

Door uw hypotheek over te sluiten, kunt u profiteren van nieuwe voorwaarden. U kunt beginnen met aflossen (wanneer u een aflossingsvrije hypotheek had), profiteren van een lagere rent of uw maandelijkse lasten omlaag brengen. Dit is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan, want bij het oversluiten van een hypotheek komen forse kosten kijken. Zo moet u een boete betalen.

Of het oversluiten van uw hypotheek voor u verstandig is, hangt van meerdere factoren af: is er nog een rentevaste periode? Wat bedraagt de resterende looptijd van de hypotheek? Hoeveel hebt u nog af te lossen? In sommige gevallen bent u ondanks het betalen van een boete op den duur voordeliger af wanneer u oversluit. In andere gevallen is het gewin dat u met oversluiten haalt dermate beperkt, dat u onder de streep duurder uitbent vanwege de boete die u moet betalen.

Wij scheppen duidelijkheid voor u

Wilt u van uw hypotheek af, maar weet u nog niet wat verstandig is? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek. Wij kunnen u van gedegen en onafhankelijk advies voorzien, zodat u de juiste beslissing maakt.
Reactie plaatsen