Hoe lang staat een huis te koop?

Hoe lang staat een huis te koop?

Huizen staan momenteel niet lang te koop. De huizenprijzen zijn hoog en dit heeft zowel een positief als negatief effect op de verkooptijd. In regio’s waar de vraag groot is, staan huizen zeer kort te koop. Zeker wanneer huizenkopers zelf ook een huis achterlaten. In regio’s waar het aanbod echter groter is dan de vraag, kunnen huizen alsnog lang te koop staan. Hoe lang staat een huis te koop? Over het algemeen dus kort, maar het exacte antwoord is van enkel factoren afhankelijk.

Een huis moet gemiddeld binnen drie maanden te verkopen zijn

Wanneer een huis, gemeten over 2018, langer dan drie maanden te koop staat, is dit bovengemiddeld lang. Juist dit gemiddelde vormt een lastig beeld: het is namelijk tot stand gekomen door grote fluctuaties. Hoe lang een huis daadwerkelijk te koop staat, moet minimaal per regio bekeken worden. Zelfs per stad en per wijk kunnen er behoorlijke verschillen zijn.

Zeer snelle verkoop in populaire steden

Kijkt u naar de grote steden, dan zult u zien dat de verkooptijd zeer kort is. In Amsterdam staan veel woningen zelfs minder dan 10 dagen te koop. Dit valt samen met de bereidheid van kopers om boven de woningwaarde te bieden. Waar het een aantal jaar geleden nog heel normaal was om een vraagprijs te hanteren (en te hopen dat een koper hieraan wilde voldoen), is in populaire steden en gebieden de “bieden vanaf prijs”  de norm geworden. De vraag naar woningen is zo hoog, dat kopers elkaar overbieden. Het is niet uitzonderlijk dat woningen zelfs al worden verkocht voordat zij überhaupt publiekelijk in de verkoop gaan.

Onvoorspelbaar in minder populaire gebieden

De enorm snelle doorloop in de grote steden en populaire gebieden staat in schril contrast met de verkooptijd in minder populaire gebieden. Vooral in grote gedeelten van Groningen en Drenthe kan een woning zeer lang te koop staan. Er zijn grote gebieden waarin het stukken langer duurt dan het landelijk gemiddelde van ongeveer drie maanden. In de gebieden waar de huizenverkoop gemiddeld het langst duurt, is het geen uitzondering dat huizen meer dan een jaar te koop staan.

Kwaliteit blijft bepalend

Kwaliteit blijft uiteraard bepalend voor de tijd dat een huis te koop staat. Een goede staat van de woning, een fraaie presentatie en een realistische prijs zorgen ervoor dat de woning makkelijker verkoopt. Dit kan deels verklaren waarom er binnen dezelfde wijk of zelfs binnen dezelfde straat aanzienlijke verschillen bestaan: veel kopers richten zich op woningen die zij zonder al te veel moeite en kosten kunnen betrekken. Vaak zijn het dan ook de woningen waar een hoop aan moet gebeuren die langer dan gemiddeld te koop staan.
Reactie plaatsen