Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Het is u wellicht bekend dat u tegenwoordig eigen geld mee moet brengen om een huis te kunnen kopen. Hoeveel dit precies is, is niet bij iedereen bekend en daarom lopen veel mensen rond met de vraag: hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen? Het eenvoudige antwoord luidt dat het meenemen van zo veel mogelijk eigen geld altijd voordelig is. Hoe meer u zelf kunt inleggen, hoe lager het hypotheekbedrag is dat u zult moeten lenen. Dit zorgt er dus niet alleen voor dat de kans op het slagen van een hypotheekaanvraag aanzienlijk stijgt, maar zorgt ook voor lagere maandlasten.

Wat u verplicht moet betalen van uw eigen geld

Het is nog niet zo lang geleden dat u zeer veel zaken mee kon financieren in uw hypotheek. Zaken als een nieuwe keuken of badkamer, of zelfs de koop van een auto. Inmiddels zijn die tijden voorbij. Hypotheekverstrekkers hebben ook ervaren dat te veel mensen in de problemen kwamen door een te hoge hypotheek. De afgelopen jaren zijn meerdere hypotheken onder water komen te staan, wat betekent dat de openstaande hypotheekschuld hoger is dan de actuele woningwaarde.

Mede door die problemen zijn banken voorzichtiger geworden met het verstrekken van een hypotheek. Niet alleen zijn de eisen voor het verkrijgen van een hypotheek verscherpt ten opzichte van een aantal jaar terug; het maximaal te lenen bedrag is ook verlaagd. Op dit moment is het zo dat banken nog maximaal de koopprijs van de woning verstrekken aan hypotheek. Dit betekent dat u de kosten koper van uw eigen geld moet betalen.

Dit zijn de kosten waar u op moet rekenen

De vraag hoeveel eigen geld u nodig hebt om een huis te kopen, is niet eenvoudig te beantwoorden. Veel hangt namelijk af van de prijs van de woning. Koopt u een bestaande woning, dan krijgt u te maken met “kosten koper”. Deze kosten bestaan onder andere uit advies- en makelaarskosten, notariskosten, eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie, overdrachtsbelasting en eventuele taxatiekosten. Sommige van deze kosten kennen een min of meer vast bedrag, andere zijn variabel.

Concreet betekent dit dat u met kosten koper rekening moet houden met ongeveer 3% tot 7% van de koopprijs. Koopt u een woning van 200.000 euro, dan zult u dus minimaal tussen de 6.000 en 14.000 euro aan eigen geld mee moeten nemen. Koopt u echter een woning voor 425.000 euro, dan bedragen de kosten koper (die u van uw eigen geld dient te betalen) grofweg tussen de 12.750 en 29.750 euro.

Om het eerste voorbeeld van een woning van 200.000 euro nogmaals te gebruiken: de maximale som die u nog kunt lenen is 200.000 euro. Bedragen de kosten koper 8.000 euro, dan kon u voorheen 208.000 aan hypotheek lenen. Nu moet die 8.000 euro dus uit eigen zak komen.

Sparen is dus noodzakelijk

Sparen is dus noodzakelijk om een hypotheek te kunnen krijgen. Ons advies is dan ook om altijd zo veel mogelijk te sparen wanneer u plannen hebt om een woning te kopen. Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Neem contact met ons op voor een afspraak.
Reactie plaatsen