Hoeveel eigen geld moet ik meenemen voor een hypotheek?

Hoeveel eigen geld moet ik meenemen voor een hypotheek?

Hoeveel eigen geld moet ik meenemen voor een hypotheek? Dat is waarschijnlijk de eerste vraag die u uzelf stelt wanneer u van plan bent om een huis te gaan kopen. U weet waarschijnlijk al dat het tegenwoordig verplicht is om een deel eigen geld mee te brengen om een hypotheek te kunnen krijgen. Zonder een deel eigen spaargeld, is het verkrijgen van een hypotheek zo goed als onmogelijk. Waar hoeveel eigen geld moet u dan precies meenemen? En is meer altijd beter?

Dit is hoeveel eigen geld u mee moet nemen voor een hypotheek

Hoeveel eigen geld u mee moet nemen voor uw hypotheek, is grotendeels afhankelijk van het soort woning dat u koopt. Daarmee bedoelen wij: bestaande bouw of nieuwbouw. Bij bestaande bouw is er namelijk een relatief eenvoudige rekensom te maken.

Wie een bestaande woning koopt, krijgt te maken met kosten koper. Hoeveel deze kosten exact bedragen, is afhankelijk van meerdere elementen (kosten koper bestaan uit meerdere kostenposten zoals advieskosten en notariskosten) en de koopprijs van de woning. Als vuistregel kunt u nemen dat de kosten koper een percentage van de kostprijs bedragen dat zo tussen de 3% en de 7% ligt. Hoe duurder de woning die u koopt, hoe hoger de kosten koper ook zullen zijn.

Koopt u een nieuwbouwwoning, dan moet u ook eigen geld meenemen voor uw hypotheek. Hoeveel dit precies is, is lastiger op voorhand te zeggen dan bij een bestaande woning. Dit komt omdat u voor een nieuwbouwwoning ook de grond koopt. Wanneer alle formaliteiten zijn afgerond, dient u al een gedeelte van het bedrag te hebben betaald. Het verstrekken van de hypotheek gaat dus in fases. Telkens wordt een benodigde hoeveelheid geld overgemaakt naar een bouwdepot. Gedurende de tijd dat de woning wordt gebouwd, krijgt u onder andere te maken met de kosten voor dit bouwdepot en kosten voor renteverlies.

Is meer geld meenemen altijd beter?

Het antwoord op de vaag of meer geld meenemen altijd beter is, is een stuk eenvoudiger: ja. Althans: vanuit financieel oogpunt. U hoeft niet al uw spaargeld tot op de laatste cent in uw woning te stoppen, maar hoe hoger het bedrag aan eigen geld is dat u meeneemt, des te lager uw maandelijkse hypotheeklasten zijn.

Koopt u een woning van 330.000 euro en betaalt u de kosten koper van uw eigen geld, maar brengt u daarnaast nog 30.000 euro aan spaargeld in, dan bedraagt uw hypotheek niet 330.000 euro, maar 300.000 euro. Dit scheelt al snel enkele tientallen euro’s per maand. Hoe hoger het bedrag is dat u zelf inbrengt, des te lager uw maandlasten zullen zijn. Hebt u een hoog eigen vermogen waarvan u een aanzienlijk deel in kunt brengen bij de koop van een huis, dan zullen wij dit altijd adviseren.

Maak een afspraak voor persoonlijk advies

Wilt u weten wat voor u de beste optie is? Maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek waarin wij u persoonlijk adviseren.
Reactie plaatsen