Is de rente van een aflossingsvrije hypotheek nog aftrekbaar?

Is de rente van een aflossingsvrije hypotheek nog aftrekbaar?

Om gebruik te mogen maken van hypotheekrenteaftrek, moet je aflossen op jouw hypotheek. Wat betekent dit wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt? Kun je dan niet meer gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek? Hiervoor is een speciale regeling in het leven geroepen die er in veel gevallen voor zorgt dat je nog wel gebruik kunt maken van een maximale aftrek.

Aflossen bij nieuwere hypotheken verplicht voor renteaftrek

Voor nieuwe hypotheken en hypotheken die de afgelopen vijf jaar zijn afgesloten, geldt dat er alleen gebruik mag worden gemaakt van hypotheekrenteaftrek wanneer er op de hypotheek wordt afgelost. Voor oudere hypotheken wordt een uitzondering gemaakt.

Datum van afsluiten hypotheek is bepalend

Volledig aflossingsvrije hypotheken worden nu niet meer verstrekt. Er kunnen echter nog wel nieuwe hypotheken af worden gesloten met een aflossingsvrij gedeelte. Bij deze hypotheken is het alleen mogelijk om van hypotheekrenteaftrek gebruik te maken over het gedeelte dat wordt afgelost.

Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken is de afsluitingsdatum bepalend voor het wel of niet gebruik mogen maken van renteaftrek. Aflossingsvrije hypotheken die voor 1 januari 2013 zijn afgesloten, mogen gebruikmaken van maximale aftrek, zij het echter voor een periode van maximaal dertig jaar gerekend vanaf de afsluitdatum. Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten na 1 januari 2013, dan mag je geen gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

Behoefte aan advies?

Weet je niet goed wat je moet doen met jouw hypotheek. Zou je graag minder betalen of oversluiten? Neem contact met ons op voor een gratis intake adviesgesprek met onze hypotheekadviseur.
Reactie plaatsen