Hoeveel belasting krijg ik terug na het kopen van een huis?

Hoeveel belasting krijg ik terug na het kopen van een huis?

: notariskosten, kosten koper, kosten voor de makelaar en hypotheekadviseur en eventuele kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Een deel van deze kosten kunt u terugkrijgen bij uw eerstvolgende belastingaangifte na het kopen van uw huis. Maar hoeveel kunt u precies terugkrijgen? Wij verschaffen u meer duidelijkheid.

Wat u terugkrijgt, is afhankelijk van uw inkomen

Wat u daadwerkelijk aan gemaakte kosten terugkrijgt, is afhankelijk van uw inkomen, meer specifiek: de belastingschijf waar u n valt. De kosten die u terug kunt krijgen, worden in mindering gebracht op de belasting die u af moet dragen. Het is dus zeker niet zo dat u daadwerkelijk geld terugkrijgt: het kan ook zo zijn dat u minder belasting hoeft te betalen.

Hypotheekrenteaftrek vormt de grootste post

De meeste kosten die u rondom het kopen van een woning betaalt, zijn die aan rente. Mag u gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek, dan kunt u de kosten die u aan rente kwijt bent geweest terugvorderen. Dit kan meerdere jaren, maar het eerste jaar zijn de rentekosten het hoogst: het hypotheekbedrag wordt namelijk elk jaar lager en daarmee de rente ook. Hoeveel u terugkrijgt in het jaar dat u de woning hebt gekocht, hangt ook af van wanneer in het jaar u deze gekocht hebt. U kunt namelijk alleen geld terugvragen over daadwerkelijk betaalde rente in het jaar. Hoe eerder u de woning gekocht hebt, hoe meer u terug kunt vragen in het eerste jaar.

Overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar

De overdrachtsbelasting betaalt u wanneer u een bestaande woning koopt. Dit bedrag (2% van de koopsom) behoort weliswaar tot de kosten koper, maar is niet aftrekbaar.

Kosten van NHG zijn wel aftrekbaar

Maakt u gebruik van de NHG-regeling? Dan betaalt u hiervoor 1% van de koopsom van de woning. Deze kosten zijn, in tegenstelling tot de overdrachtsbelasting, wel fiscaal aftrekbaar.

Het aftrekken van kosten voor hypotheekadvies

De kosten voor het verkrijgen van hypotheekadvies zijn fiscaal aftrekbaar. Dat is belangrijk om te weten omdat de netto kostenverschillen tussen verschillende adviseurs op die manier kleiner worden.

Notariskosten zijn deels aftrekbaar

De notariskosten bestaan uit verschillende posten. Een groot gedeelte hiervan is niet aftekbaar, maar de kosten voor het opmaken van de hypotheekakte kunt u wel aftrekken. Dit zal slechts een klein bedrag zijn, maar dat is toch mooi meegenomen.

Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar, kosten voor taxatie wel

Of u nu gebruikmaakt van een aankoop- of verkoopmakelaar: de kosten voor deze diensten zijn nooit aftrekbaar. Moet u uw woning laten taxeren, dan zijn deze kosten wel aftrekbaar. Een taxatie is in sommige gevallen verplicht.

Sluit u een hypotheek over? De boete is fiscaal aftrekbaar

Bij het oversluiten van een hypotheek, moet u een boetebedrag betalen. Dit bedrag kan flink hoog oplopen, maar is wel fiscaal aftrekbaar.
Reactie plaatsen