Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag

Hoe lang duurt het om een hypotheek rond te krijgen?


De duur van de goedkeuring van een hypotheek

kan variëren en hangt af van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de hypotheekaanvraag, de hypotheekverstrekker en hoe snel je alle benodigde documenten aanlevert.

Over het algemeen duurt het proces van hypotheekgoedkeuring tussen de 2 en 6 weken. In deze periode beoordeelt de hypotheekverstrekker je hypotheekaanvraag en doet een check op je financiële situatie, inkomen, werkgevershistorie, kredietgeschiedenis en eventuele andere factoren die van belang kunnen zijn voor de hypotheekverstrekking.

Als je hypotheekaanvraag compleet is en alle vereiste documenten zijn aangeleverd, kan de hypotheekverstrekker het proces sneller afhandelen.

Zodra de hypotheekverstrekker je hypotheekaanvraag heeft goedgekeurd, ontvang je een hypotheekofferte met daarin de voorwaarden en rentetarieven. Na het ondertekenen van deze offerte en het regelen van de benodigde verzekeringen kan de hypotheek definitief worden afgesloten en kun je overgaan tot de aankoop van je woning.

Een huis kopen, begint met het aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Hoe lang duurt het om een hypotheek rond te krijgen? Dat verschilt per geval, maar in de regel moet je zeker rekenen op enkele weken vanaf aanvraag tot goedkeuring. Bovendien zul jij je eerst moeten oriënteren en zal er moeten worden uitgezocht welke hypotheek bij je past. Houd dus rekening met het feit dat het een tijdje kan duren en gun jezelf voldoende tijd.

Wat beïnvloedt de duur van een hypotheekaanvraag?

Hoe lang het duurt om jouw hypotheek rond te krijgen?

Is grotendeels afhankelijk van jouw situatie.

Het begint met de voorbereiding. Weet je al zeker dat je een huis kunt kopen? En zo ja: naar wat voor woning ben je op zoek, heb je een idee van de hypotheek die je nodig hebt en of deze haalbaar is? Beschik je over eigen vermogen om in te brengen? In de eerste gesprekken met je hypotheekadviseur behandel je deze vragen. Het doel is om de bank te voorzien van een zo compleet mogelijk pakket bij het indienen van je hypotheekaanvraag. Hoe duidelijker de situatie en hoe vollediger de documentatie, hoe eenvoudiger het voor de bank is om een beslissing te maken.


Soms is het aanvragen van een hypotheek relatief eenvoudig en daardoor vaak ook snel. Betreft het bijvoorbeeld tweeverdieners met allebei een goede, vaste baan zonder al te veel financiële verplichtingen, die een relatief goedkoop huis willen kopen, dan zal bij de meeste verstrekkers de hypotheek snel geregeld zijn. Er zullen geen twijfels zijn over hun draagkracht en er zullen relatief weinig documenten te beoordelen zijn.


Ben je echter een zzp’ er en/of heb je allerlei vaste financiële verplichtingen, zoals een lening, een schuld of alimentatie, dan zal de bank meer werk moeten verrichten om tot een beslissing te komen. Ook wanneer er aanvullende informatie of documentatie nodig blijkt, kan dit het proces vertragen. Een bank zal altijd proberen om je zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, zeker wanneer jouw hypotheekadviseur de communicatie strak houdt, maar het kan in bepaalde gevallen zo zijn dat je meer geduld moet opbrengen. In het kort: hoe minder vragen een bank kan hebben, hoe sneller je een hypotheek rond zal krijgen. Hoe meer vragen en onzekere factoren, hoe langer het zal duren.

Wij helpen je met een snelle hypotheekaanvraag

Onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar om je te helpen met jouw hypotheekaanvraag. Wij zullen altijd alles in het werk stellen om jouw hypotheekaanvraag zo snel mogelijk te laten verlopen.

Hypotheekafspraak makenLees hieronder meer informatie over hypotheken:

Reactie plaatsen