Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?

Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?

Nog niet zo lang geleden was het vastzetten van de hypotheekrente voor tien jaar voor veel mensen een behoorlijke stap. Wat nu als de rentetarieven gaan dalen en ik tien jaar lang te veel rente ga betalen? Dat was de vraag die veel mensen zichzelf stelden. Inmiddels is het sentiment behoorlijk omgedraaid. De rentestand is historisch laag en dus vragen mensen zich nu af: is het vastzetten van de hypotheekrente voor een periode van tien jaar niet veel te kort? Een rentevaste periode van tien jaar is inmiddels al lang niet meer vanzelfsprekend. Rentevaste periodes van twintig of zelfs wel dertig jaar (dus voor de gehele duur van de hypotheek) komen tegenwoordig steeds vaker voor. Daarom vraagt u zich waarschijnlijk af: hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten? Daar is geen vastomlijnd antwoord voor: veel hangt af van uw situatie. De onderstaande punten helpen u wellicht beslissen.

Hoeveel is zekerheid u waard?

Voor een langere periode de rente vastzetten, is duurder. Wie zijn of haar rente voor een periode van twintig of dertig jaar vast laat zetten, betaalt meer rente dan wie kiest voor een rentevaste periode van tien jaar. Echter, nu de rentestand zo laag is, kan ook een lange – en dus relatief duurdere – rentevaste periode een goede keuze zijn. De vraag die u uzelf kunt stellen, is: hoeveel is zekerheid u waard? Hoeft u niet per se het aller laagste rentetarief, maar wilt u vooral de zekerheid dat u vele jaren lang kunt rekenen op een gunstig rentepercentage, dan kan het helemaal geen kwaad om de rente langer vast te zetten. Wilt u er zeker van zijn dat u tien jaar lang kunt profiteren van een zeer laag tarief en bent u bereid om na die tien jaar eventueel wat meer te gaan betalen (hoe het zich ontwikkelt, weet u niet), dan kunt u prima voor een rentevaste periode van tien jaar kiezen.

Hoe uw omstandigheden van invloed kunnen zijn

De juiste keuze voor u, hangt ook samen met uw omstandigheden. Verwacht u bijvoorbeeld dat uw inkomen in de toekomst niet zal stijgen, of wellicht zelfs zal dalen, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor zekerheid en de rentevaste periode voor een zo lang mogelijke tijd vast te zetten.

Ook de hoogte van uw hypotheek kan meewegen in uw besluit. Zit u aan uw absolute max, dan wilt u misschien voor de komende tien jaar uw kosten zo laag mogelijk houden, of juist ervoor zorgen dat deze in de toekomst niet gaan stijgen.

Wat zijn uw toekomstplannen?

Bent u wellicht van plan om in de toekomst te verhuizen en hebt u een hypotheek met NHG? Wanneer u in de toekomst een hogere hypotheek afsluit, kan het zo zijn dat u uw rentevaste periode van uw huidige hypotheek niet mee kunt verhuizen en is de keuze voor een kortere rentevaste periode misschien wenselijker.
Reactie plaatsen