Hoe moet ik een hypotheek berekenen als zzp’er?

Hoe moet ik een hypotheek berekenen als zzp’er?

Bent u een zzp’er? Dan gelden er voor u andere criteria bij een hypotheekaanvraag dan voor iemand in loondienst. Een bank is altijd op zoek naar zekerheid. Een zzp’er heeft doorgaans minder financiële zekerheid dan iemand in loondienst. Daarom kijkt een bank extra kritisch naar uw inkomen en omstandigheden. Hoe u een hypotheek kunt berekenen als zzp’er, leggen wij u uit. Met de juiste berekening komt u erachter of u in aanmerking komt voor een hypotheek en hoe hoog deze maximaal kan zijn.

Er wordt gekeken naar uw winst in de afgelopen drie jaar

Leidend voor uw mogelijkheden voor een hypotheek, is de winst die u de afgelopen drie jaar hebt behaald als zzp’er. Hebt u nog nooit winst behaald of is de winst zeer summier, dan is de kans dat u ergens een hypotheek krijgt zeer klein. Hebt u wel al drie jaar op rij winst gemaakt, dan biedt dit mogelijkheden.

Hoe langer u al zzp’er bent en hoe langer u stabiele winst maakt, hoe beter de kansen op een hypotheek en hoe hoger het maximale hypotheekbedrag zal zijn. Een voorbeeld: stel dat u in 2018, 2017 en 2016 winsten hebt gemaakt van 33.000 euro, 30.000 euro en 31.000 euro, dan zal uw gemiddelde inkomen uitkomen op 31.333 euro. Stel dat u in deze jaren respectievelijk 42.000 euro, 28.000 euro en 16.000 euro winst hebt gemaakt, dan komt uw gemiddelde inkomen uit op 28.666 euro, ondanks dat uw meest recente inkomen hoger was dan in het vorige voorbeeld.

Overige omstandigheden en perspectieven

Zoals eerder uitgelegd: de beste kans maakt u met een lange historie en goede winsten. Is hier nog geen sprake van, dan is het krijgen van een hypotheek echter niet per definitie een kansloze zaak. Er wordt namelijk ook gekeken naar overige omstandigheden en uw perspectieven. Bent u nog niet zo lang zelfstandige en maakt u bijvoorbeeld pas een of twee jaar een mooie winst, dan kan een bank een inschatting doen van uw toekomst. Hoe meer u aannemelijk kunt maken dat u in de toekomst alleen maar zult groeien, hoe beter. Ook wanneer u een positief eigen vermogen heeft, of wanneer u een flinke som spaargeld in kunt brengen, kan dit positief werken voor uw kansen.

Naast uw winst wordt er ook gekeken naar uw financiële situatie. Hebt u betalingsverplichtingen, en zo ja: wat bedragen deze? Hoe lager uw vaste betalingsverplichtingen zijn, hoe groter de kans op een hypotheek is.

Wij helpen zzp’ers

Bent u zzp’er en wilt u weten waar u aan toe bent? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek. Wij kunnen samen met u uw situatie onder de loep nemen, de mogelijkheden schetsen en u van kundig en objectief advies voorzien.
Reactie plaatsen