Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris?

Wanneer u aan het oriënteren bent op de koop van een nieuwe woning, wilt u natuurlijk weten hoeveel u maximaal kunt lenen. Het is zeer verstandig om dit eerst te (laten) bepalen, voordat u gaat zoeken en nog belangrijker: voordat u een bod doet.


Het komt tegenwoordig namelijk steeds vaker voor dat mensen een bod doen en de koop vervolgens niet door kan gaan omdat blijkt dat het benodigde hypotheekbedrag niet verstrekt kan worden door de bank. Vraagt u zich dus af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris? Lees dan de onderstaande informatie.

De vuistregel bij het bepalen van de maximale hoogte

Om te bepalen hoeveel hypotheek u kunt krijgen met uw salaris, kunt u gebruikmaken van een vuistregel. Deze vuistregel is niet waterdicht en u kunt hier dan ook zeker geen absolute zekerheid aan ontlenen, maar het geeft u wel een goede indicatie. De regel die vaak wordt gehanteerd is dat uw maximale hypotheek om en nabij 4,5 keer uw bruto jaarsalaris bedraagt.


Verdient u jaarlijks 65.000 euro bruto, dan is de maximale hypotheek die u kunt krijgen met uw salaris dus ongeveer 292.500 euro. Indien er geen andere factoren meespelen die van invloed zijn op de hoogte van uw hypotheek (daar komen wij dadelijk nog op), kan het dus zo zijn dat de ene bank u meer dan 300.000 euro wil lenen, terwijl de andere bank niet verder wil gaan dan 280.000 euro.

Deze factoren spelen ook een rol 

Hoeveel hypotheek u kunt krijgen met uw salaris, is niet alleen afhankelijk van uw salaris. Er wordt door de bank namelijk ook gekeken naar uw overige financiële verplichtingen en uw kredietwaardigheid. Zaken die van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw hypotheek, zijn onder andere een lening of schuld, studieschuld, krediet of alimentatie. De bank kijkt zelfs naar de eventuele mogelijkheid tot rood staan op uw bankrekening en of u in bezit bent van een creditcard.


Hoe minder schulden en BKR-geregistreerde financiële verplichtingen u hebt, hoe hoger de hypotheek is die u kunt krijgen met uw salaris.

Eigen vermogen is altijd belangrijk

Misschien is de maximale hypotheek die u kunt krijgen niet voldoende om de woning te kunnen kopen die u op het oog hebt. Er is een aantal manieren waarop de koop toch door zou kunnen gaan. Zo telt een inkomen van een partner wellicht ook (deels) mee en kunt u zelf letterlijk een flinke duit in het zakje doen door eigen vermogen in te brengen.


Hebt u spaargeld, dan is het altijd lonend om (een deel hiervan) in te brengen. Op die manier kunt u een gat tussen de kosten en het maximale hypotheekbedrag overbruggen, maar ook wanneer u met uw salaris wel voldoende hypotheek kunt krijgen voor het huis dat u wilt kopen, loont het om uw spaargeld te gebruiken voor een deel van de financiering. Op die manier brengt u namelijk uw maandlasten omlaag.

Maak een afspraak voor advies

Wilt u weten hoeveel hypotheek u exact kunt krijgen met uw salaris? Maak een afspraak met ons voor een vrijblijvend en gratis intakegesprek. In dit gesprek kunnen wij uw financiële situatie onder de loep nemen en berekenen hoeveel u maximaal zou kunnen lenen.

Maak hier je Afspraak om je Maximale Hypotheek te laten berekenen

Reactie plaatsen