Wat is mijn maximale hypotheek?

Wat is mijn maximale hypotheek?

Het is de eerste vraag waar je waarschijnlijk antwoord op zoekt wanneer je een huis gaat kopen: wat is mijn maximale hypotheek? Weten wat je kunt lenen, is weten wat je kunt kopen. Er is een eenvoudige, betrouwbare manier om jouw maximale hypotheek te kunnen berekenen. Er zijn echter ook nuances en invloeden waar je rekening mee dient te houden. Daarom geven wij je een handig overzicht. Dit helpt je te bepalen waar je staat. Wil je exact weten wat jouw maximale hypotheek is, dan kun je contact met ons opnemen om deze te laten berekenen.

De stelregel “loan to income”

Om in te schatten hoe hoog jouw maximale hypotheek is, kun je de “loan to income” stelregel hanteren die ook voor veel verstrekkers het uitgangspunt vormt. Deze berekening gaat uit van een maximale hypotheek die wordt bepaald door jouw bruto jaarinkomen met de factor 4,5 te vermenigvuldigen. Heb jij een bruto jaarinkomen van 52.000 euro, dan is jouw maximale hypotheek in beginsel 234.000 euro.

Heb je een partner?

Heb je een partner met wie je een huis wilt kopen en heeft hij/zij ook een inkomen? Dan kan dit inkomen meetellen voor het bepalen van het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Het is meestal niet zo dat beide inkomens volledig tellen. Veel hypotheekverstrekkers kijken naar het hoofdinkomen (het hoogste inkomen) en tellen het tweede inkomen voor de helft mee. Stel dat jouw bruto jaarinkomen 52.000 euro bedraagt, maar je hebt ook nog een partner met een bruto jaarinkomen van 30.000 euro, dan zou het maximale bedrag bijvoorbeeld neer kunnen komen op 234.000 euro + ((30.000 x 4,5):2)= 67.500 euro, dus een totaal van 301.500 euro.

Wat bepaalt verder de maximale hypotheek?

De loan to income berekening is een goede manier om de maximale hypotheek te berekenen, maar de realiteit kan afwijken. Er zijn namelijk diverse factoren die de hoogte van het maximaal te lenen bedrag beïnvloeden. Er wordt namelijk niet alleen gekeken naar je inkomen, maar ook naar je betalingsverplichtingen. Heb je bijvoorbeeld een (studie)schuld, een persoonlijke lening, alimentatieverplichting of een andere financiële verplichting die bij het BKR is geregistreerd, dan kan dit zorgen voor een vermindering van het maximumbedrag.

Moet je maximaal willen lenen?

Het is goed om te weten wat het maximale bedrag is dat je kunt lenen. Wanneer je hierin inzicht hebt, kun jij jezelf een tweede vraag stellen: wil ik eigenlijk wel maximaal lenen? Kijk daarom niet alleen naar het maximale bedrag, maar ook naar wat dit zou betekenen voor je maandlasten. Kunnen is namelijk iets anders dan willen. Uiteindelijk zijn je vaste maandlasten vaak leidend voor het bedrag dat je daadwerkelijk maximaal wilt lenen. Ook kun je een maximale lening voorkomen door te zorgen voor voldoende eigen vermogen: hoe meer eigen vermogen je in kunt brengen bij de koop van een huis, hoe minder je hoeft te lenen en hoe lager je maandlasten zullen zijn.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen