Hoe hoog mag mijn hypotheek zijn voor een nieuwbouwhuis?

Hoe hoog mag mijn hypotheek zijn voor een nieuwbouwhuis?

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis zit het afsluiten van een hypotheek op bepaalde gebieden net iets anders in elkaar dan bij het kopen van een bestaande woning. Dat begint al met de prijs: kosten kopen, versus vrij op naam. Wat zijn precies de verschillen en hoe hoog mag mijn hypotheek zijn voor een nieuwbouwhuis? Wij geven je duidelijkheid.

De verschillende kosten bij nieuwbouw en bestaande bouw

De hoogte van een maximale hypotheek kan verschillen bij nieuwbouw en bestaande bouw, zelfs wanneer je een bestaande woning en een nieuwbouwwoning op het oog zou hebben met exact dezelfde prijs. Dit komt door de verschillende soorten kosten die komen kijken bij de aanschaf van bestaande bouw of nieuwbouw.

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning betaal je geen “kosten koper”. Kosten koper is een samengesteld bedrag bij het kopen van een bestaande woning. Deze kosten bestaan uit overdrachtskosten, notariskosten voor de leveringsakte en notariskosten voor de inschrijving in het kadaster. Deze kosten bedragen doorgaans 2 a 3% van de aankoopprijs van de woning. Koop je een woning met een aankoopprijs van 200.000, dan komt daar doorgaans nog zo’n 4.000 tot 6.000 euro aan kosten koper bovenop. Bij het kopen van een nieuwbouwhuis heb je deze kosten niet. Dat is gunstig, want in het huidige hypotheekklimaat dien je deze kosten zelf te financieren.

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, krijg je echter wel met andere kosten te maken: bouwrente, een bouwdepot, notariskosten voor de hypotheekakte, eventueel renteverlies, maar ook kosten voor meerwerk. Bij zelfbouw komen hier nog meer kosten bij kijken. Enkele van deze kosten kunnen soms worden meegefinancierd in de hypotheek; iets wat bij de kosten koper bij bestaande bouw weer niet mogelijk is.

Hoewel kosten koper dus ontbreken, brengt het kopen van een nieuwbouwwoning specifieke extra kosten met zich mee. Hier staat tegenover dat sommige hypotheekverstrekkers ook rentekortingen verlenen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een zeer energiezuinige woning.

Nuanceverschillen

De stelregel van de maximaal te lenen hypotheek (4,5 maal jouw bruto jaarinkomen) gaat ook bij een hypotheek voor nieuwbouw op. De verschillen zullen doorgaans niet heel groot zijn. Kun je maximaal 300.000 lenen voor de koop van een bestaande woning, dan zal dit voor nieuwbouw echt niet direct dalen naar 250.000 of stijgen naar 350.000. Er zijn veel factoren waar rekening mee wordt gehouden. Dit betreft de gebruikelijke factoren bij het afsluiten van een hypotheek (inkomen, schulden en andere BKR-geregistreerde financiële verplichtingen), maar ook specifieke eigenschappen en factoren van jouw potentiële nieuwe woning. Wil je weten hoe hoog jouw hypotheek mag zijn voor een nieuwbouwhuis? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek en wij kijken naar de mogelijkheden.

Hoeveel is de kosten koper van een huis?

Wie een bestaande woning koopt, betaalt uiteindelijk meer dan de aankoopprijs van de woning. Er moet namelijk ook nog een extra bedrag worden betaald: kosten koper. Het is raadzaam om van tevoren goed op de hoogte te zijn van de kosten koper om eventuele onaangename verrassingen te voorkomen. Hoeveel de kosten koper van een huis bedragen, is afhankelijk van de prijs van de woning. Wij vertellen je graag waar deze kosten uit bestaan en hoe je deze zelf kunt berekenen.

De samenstelling van de kosten koper

Bij het kopen van een huis zijn diverse partijen betrokken en diverse handelingen vereist. Voor de kopende partij betekent dit dat bepaalde kosten worden doorberekend. Het bedrag aan kosten koper bestaat altijd uit dezelfde drie elementen, te weten: overdrachtsbelasting, notariskosten en kosten voor de registratie in het Kadaster. Je betaalt overdrachtsbelasting om eigenaar van het pand te mogen worden. In 2018 bedraagt de overdrachtsbelasting 2% van de aankoopwaarde van de woning. De notariskosten zijn uiteraard variabel en grotendeels afhankelijk van de door jou gekozen notaris. De kosten voor registratie in het Kadaster zijn ook enigszins variabel en worden vaak ook via de notaris in rekening gebracht.

De kosten koper van je huis zelf berekenen

In totaal komen de kosten koper vaak uit tussen de 4 en 6% van de aankoopprijs van de woning. Je kunt dus eenvoudig zelf een inschatting maken van deze kosten. Koop je een woning met een prijs van 200.000, dan zullen de kosten koper grofweg tussen de 4.000 en 6.000 euro uitkomen.

De reden waarom het zo goed is om hiervan op de hoogte te zijn, is omdat je bij de huidige hypotheken deze kosten niet meer mee kunt financieren. Je zult dit bedrag dus uit je eigen vermogen moeten inbrengen.

 

Lees hieronder meer informatie over hypotheken:
Reactie plaatsen